Hindistan’da bünyesinde Türk okullarını da bulunduran Educational Endowment Trust Vakfı'nın (EET), başkenti Yeni Delhi’de düzenlediği iftar yemeğinde ülkenin önde gelen isimleri bir araya geldi.

Yeni Delhi’nin en prestijli otellerinden Taj Palace’da düzenlenen iftara kalabalık kanaat önderleri, siyasetçiler, bürokratlar, diplomatlar, akademisyenler, işadamları ve yerli misafir grubu katıldı. Barış ve dostluk mesajlarının verildiği yemekte, farklı dinlerin kanaat önderleri de bir araya geldi. Hindistan’ın önde gelen Müslüman kanaat önderlerinden Nizamuddin Evliya dergahından Hoca Hasan Sami, İmam-ı Rabbani Hazretlerinin son kuşak torunlarından Sadık Rıza, Arya Samaj hareketi lideri Swami Agnivesh, Chinmaya hareketi lideri Swami Nikhilenanda, Katolik lider Dr. MD Thomas, Cizvit cemaatinden dini lider Tom Gundunkal, Bahai dini lideri EK Merchant, Hindistan Anayasa Komisyonundan Tahir Mahmood, Jawaharlal Nehru Üniversitesi Rektörü Sudhir Kumar Sophori iftarın renkli isimleri arasında yer aldı. Programa ayrıca Yeni Delhi Belediye Başkanı Meera Aggarval, eyalet milletvekilleri, siyasiler ve bürokratlar da katıldı.

İftar programında konuşan EET Türk okulları Yönetim Kurulu Başkanı Teyfik Aydınlıoğlu, Hindistan’daki faaliyetleri hakkında kısa bilgi verdi. Cehaletin bugün dünyada insanlığın ana düşmanı olduğunu belirten Aydınlıoğlu, “İnanıyoruz ki, bu cehaletin önüne ancak eğitimle geçilebilecektir. Ve bu uğur adına atılmış adımları din, dil, ırk gözetmeksizin kim olursa olsun alkışlıyoruz.” dedi. Hindistan’daki eğitimin gönüllülerinin “Eğitimde sınır yoktur” felsefesini prensip edinerek Hindistan’ın tarihinin derinliklerinden gelen geniş hoşgörü ve diyalog atmosferinden çok şeyler öğrendiklerini sözlerine ekledi.

Yemeğin en meşhur simalarından olan Arya Samaj Hareketi lideri Swami Agnivesh, Hint ve Türk insanının karakter olarak birbirine çok benzediğini son Türkiye ziyaretinde gördüğünü dile Kalebet getirdi. Türk insanının çok eğitimli ve misafirperver olduğunun altını çizen Agnivesh, özellikle dünyadaki Türk okullarının ilham kaynağı olan Türkiye’deki okul ve kurumlardan çok etkilendiğini sözlerine ekledi. Eğitimin asıl hedefi olan barış ve huzura hizmet etme felsefesinin bu kurumlarda sıkı bir şekilde pratiğe döküldüğünü belirten Agnivesh, Türkiye ve Hindistan arasında özellikle eğitim alanında sıkı ilişkilerin olması için bütün imkanlarını kullanacağını dile getirdi.

İftarın onur konuğu Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Dr. Burak Akçapar, Hindistan’da kaldığı sürede iki ülkenin kültürel ve eğitim alanlarında yakınlaşması için büyük gayret harcadığını dile getirdi. Hindistan’ın başlı başına bir kıta olduğunun altını çizen Akçapar, her renkten, dilden, dinden insanın yaşadığı bu coğrafyada birlikte huzur içinde yaşamanın başarıldığını ve bunun da yolunun eğitimden geçtiğini sözlerine ekledi.

İftarda Hindistan’ın seçkin 300'den fazla ismine Türk yemeklerinden ve tatlılarından geniş menü ikram yapıldı. Programda ayrıca misafirlere EET Vakfı'nın eğitim faaliyetleri ile alakalı video gösterilip tanıtım broşürü dağıtıldı.
Kaynak: cha