Uluslararası Greenpeace çevre örgütü, Rusya'nın dev doğalgaz kurumu Gazprom’un Kuzey Kutup kıtasındaki Prirazlomnaya yatağına çıkarma yaptı. Gazprom yetkilileri, Greenpeace’in protesto eyleminin kendi çalışmalarını etkilemediğini belirtti.

Haberlere göre, sabah saatlerinde aralarında Greenpeace Başkanı Kumi Naidoo olmak üzere örgütün altı üyesi Gazprom’un denizdeki yatağına çıkarma yaptı. “Kuzey Kutbu’nu öldürmeyin” dev afişiyle Gazprom’un platformuna yaklaşan eylemcilere Rus şirket çalışanları yangın hortumundan köpüklü su fışkırtarak engel olmaya çalıştı. Fakat eylemciler amaclarına ulaşarak platforma çıkmayı başardı.

Greenpeace üyelerine göre, Gazprom yetkilileri protesto eylemine engel olmak için resmi istihbarat kurumu FSB’yi de yardıma çağırdı. Daha sonra FSB Sınır Birliği’ne ait iki helikopterin eylemcileri göz altına aldığı da gelen haberler arasında.

Greenpeace Başkanı Nadioo konuyla ilgili yaptığı açıklamada, barışçıl amaçlarla eylemi gerçekleştirdiklerini belirterek, bölgedeki çevre kirliliğiyle ilgili sorunlara dünya kamuoyunun dikkatini çekmek istediklerini vurguladı. Greenpeace’in iddiasına göre, Rusya’nın bölgedeki yetersiz teknoloji gerekçesiyle kendisine ait sondajların sızıntılara ve daha sonrası için de çevre felaketine neden olabilir.

Uzmanlara göre, Rusya’nın Prirazlomnaya yatağındaki petrol rezervi 72 milyon. Bunun sayesinde Rusya yataktan yılda 6,6 milyon petrol çıkarıyor.
Kaynak: cha