Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’la bu yıl sonuna kadar 5 milyar dolarlık ticaret hacminin yakalanması durumunda, 2015’de 10 milyar, 2020’de ise 20 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçekleşebileceğinin ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Gebele şehrindeki Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, toplantıda Aliyev’in ifadelerine atıfta bulunarak, sözlerine “Aziz gardaşıma teşekkür ediyorum.” ifadesi ile başladı.

Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı çerçevesinde çeşitli konularda görüşmeler yapıldığını söyleyen Erdoğan, görüşmeleri iki ülke arasında yapılan bakanlar kurulu toplantısına benzetti. Görüşmelerde İzmir’de yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin birinci toplantısından sonraki süreci değerlendirdiklerini aktaran Erdoğan, bundan sonra neler yapılabileceğinin de görüşüldüğünü kaydetti.

10 yıl önce Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin bir milyar dolar olduğunu hatırlatan başbakan Erdoğan, bugün ise bunun 3,5 milyar dolara ulaştığını belirtti. Hedefte 2015 yılına kadar ülkeler arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılması olduğunu söyleyen Erdoğan, bu hedefin bu yıl yakalanması durumunda 2015’de 10 milyar, 2020’de ise 20 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleşebileceğini vurguladı.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile ilgili imzaların artık atıldığını hatırlatan Erdoğan, sürecin başladığını ve kısa sürede makinelerin artık çalışmaya başlayacağını bildirdi.

İki ülkenin savunmadan kültürel alana kadar birçok sahada işbirliği yaptığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası alanda da buna benzer dayanışmanın sürdüğünü aktardı.

Azerbaycan’ın şu an BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin de 2015 -2016’da dönem başkanlığı için aday olduğunu söyledi. Erdoğan, “Dayanışmayı kararlılıkla sürdürme noktasında her iki tarafta da kararlılık bulunuyor.” dedi.

Erdoğan, toplantının Gebele şehrinde yapıldığını ve böyle toplantıların başkentlerden farklı illerde yapılmasının bölgelerin tanıtımına da katkı sağlayacağını bildirdi.
Kaynak: cha