Federal Meclis'te Neonazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin cinayetlerini araştıran Araştırma Komisyonu, Baden-Württemberg eyaletinde görev yapan iki polis memurunun ırkçı Ku Klux Klan (KKK) örgütünün Almanya uzantısı “Ku Klux Klan'ın Avrupalı Beyaz Şövalyeleri” adlı örgütteki eski üyeliğini gündeme alacak. Sosyal Demokrat Partili Komisyon Başkanı Sebastian Edathy Spiegel-Online'a yaptığı açıklamada, “Bu konu yaz tatilinden sonra ele alacağımız konulardan biri olacak. Bu tür olay bireysel olup olmadığını bilmek istiyorum.” dedi.

Baden-Württemberg İçişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü söz konusu iki polisin 2002 yılında KKK'nın Almanya'daki yapılanmasına üye olduğunu doğrulamıştı. Açıklamaya göre memurlar bu yapılanmanın ırkçı olduğunun farkına vardıklarından sonra örgütten uzaklaşmış. 2003 yılında örgüt başkanına yapılan baskında ele geçirilen belgelerde polislerin üyeliği ortaya çıkmış, iki memur hakkında disiplin soruşturulması açılmış, ancak örgütün ırkçı olduğunu bilmedikleri ve daha sonra bu örgütle ilişkilerini tamamen kestikleri gerekçesiyle polislere görevlerinde kalmalarına izin verilmiş. Dikkat çekici konu ise bu polislerin birinin Nisan 2007'de NSU üyeleri tarafından pusu kurularak öldürülen 22 yaşındaki kadın polis Michele Kiesewetter'in takım komutanı olarak görev yapmasıydı.

Baden-Württemberg Eyalet Kriminal Dairesi'nin Kiesewetter cinayetinin KKK İllegal Bahis örgütü ile NSU arasındaki işbirliği sonucu gerçekleşmiş olabileceğinden şüphelenerek araştırmalar başlattığı bildirildi. NSU Komisyonu Başkanı Edathy ise “Demokrasi karşıtı ve aşırılıkçı olduğuna hükmedilen yapılanmalara hâlihazırda veya önceden üye olan polis memurları meslekten uzaklaştırılmalı.” dedi. Edathy, bu tür üyeliklerin, memurların anayasa üzerine içtikleri ant ile hiçbir şekilde bağdaşmadığına dikkat çekti.

BAKAN KOMİSYON RAPORUNU İSTEDİ

Baden-Württemberg İçişleri Bakanı Reinhold’un polis teşkilatından acilen konuyla ilgili rapor talep ettiği belirtildi. 2004 yılında yapılan disiplin soruşturmalarında söz konusu memurlar hakkında disiplin cezası verilmesine rağmen, Soruşturma Komisyonu söz konusu polis memurlarının görev ihlali yapmadıklarına ve suçsuz olduklarına hükmetmişti. Gall 2004 araştırma komisyonu raporunu 14 gün içinde kendisine teslim edilmesini istedi. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada bu isteğin eldeki eksik bilgilerin ve olayla ilgili tutarsızlıkların giderilmesi için olduğu bildirildi. Sanık polislerin avukatının Ku Klux Klan bayrağı ve sembollerinin Almanya'da yasak olmadığı ve KKK Almanya'nın Baden-Württemberg Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı'nca tehlikesiz olarak kabul edildiği beyanı ise dikkat çekti.
Kaynak: cha