Almanya'da Federal Meclis'in kurduğu NSU Araştırma Komisyonu’nun Başkanı Sebastian Edathy, Almanya’nın doğusundaki eyaletlerin anayasa kurumlarında aşırı sağcılara göz yumulmasının kendisini şoke ettiğini belirtti. Hindistan kökenli Edathy, “Thüringen eyaletinde en az bir polis memurunun aktif bir Neonazi olduğunu fark ettiğinizde derin derin düşünmeye başlıyorsunuz.” dedi.

Berliner Zeitung’a konuşan Edathy, Neonazilere dair 90’lı yılların dosyalarını incelediğinde, Thüringen eyaletinde aşırı sağcılığın özellikle genç insanlar arasında normal olarak algılandığını söyledi. Yıllardır aşırı sağcılığın küçümsendiğini dile getiren Edathy, “Aşırı sağcılığa karşı baskıcı yollarla mücadele etmekten ziyade onların yayılmasını engellemeliyiz. En önemlisi de bu alanda belediyelerde işleyen gençlik çalışmalarının oluşması.” şeklinde tavsiyelerde bulundu. Aşırı sağcı parti NPD’nin kapatılmasından yana olduğunu dile getiren Sebastian Edathy, ancak NPD’yi yasaklamakla organize olmuş aşırı sağcılığın Almanya’da ortadan kalkmayacağını söyledi. Almanya’da bir partiyi kapattıktan sonra ideolojisinin devam yaşayacağını hatırlatan Edathy, “İnsan düşmanı bir ideolojiye sahip olan bir insanla, ancak ona bazı şeyleri anlatarak çözüm elde edersiniz.” dedi.

Bu arada Baden-Württemberg (BW) Eyaleti İçişleri Bankanı Reinhold Gall , BW’de iki polis memurunun ırkçı Ku-Klux-Klan örgütüne üyeliklerini aşırı istisnai bir durum olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Kaynak: cha