Yaşlanan nüfusun giderek arttığı ve bakıma muhtaç anne-babaların çaresizliği son yıllarda Çin’de konuşulan konuların başında geliyor. Kısa süre önce Çin Kadınlar Federasyonu, "Sadakatin 24 Yeni Kriteri" başlıklı bir bildiri yayımladı. Bildiri, Çinliler arasında ilgi konusu oldu. 24 yeni kriter, anne babası olan her Çinliyi onlara iyi bakmaya teşvik ediyor.
Çin Kadınlar Federasyonu'na bağlı yaşlılarla ilgili çalışmalar koordinasyon ofisi ve milli yaşlılar ofisinin yayınladığı bildiri için kimileri 24 kriteri uygulamada zorluk çekeceğini, memleketinden çok uzak yerde çalıştığı ve yaşadığı için, yapabileceğinin sadece ara sıra telefon açmak ve en büyük bayram olan Bahar Bayramı'nda eve dönmek olduğunu savundu.

Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, konuyla ilgili görüşünü aktaran bir Çinli, "Yüz çeşit iyilik varsa, hepsinin başında sadakat gelir. Minnettarlık bilmeyen, anne babasına sadık olmayan biri nasıl başkalarını sevebilir, dürüst olabilir ki? Temel şeylerden başlayıp, Çin milletinin iyi ahlakını koruyup devam ettirelim." dedi.

Habere göre bir başka mesaj da ise şöyle: 24 yeni kriter, sosyal uygarlığı teşvik eden somut bir çağrıdır. Ancak bugün bir yandan küçük aileler ortaya çıkıyor, öbür yanda yalnız kalan yaşlılar var; bir yanda meşgul olan gençler, diğer yanda manevi destek bekleyen yaşlılar... Her çocuğun anne babasını düzenli olarak ziyaret etmesini mümkün kılmak için, devlet kuruluşlarıyla işyerlerinin eşgüdümlü desteği de çok önemlidir. Örneğin çalışanların anne babasını ziyaret etmeleri için zorunlu tatil günleri ilan edilebilir..."

Haberde ayrıca, "Aslında 24 kriterin hepsini yerine getirip getirmemek önemli değil. Örneğin bazı yerlerde internet henüz yok. Önemli olan her zaman herkesin yüreğinde anne babasının yeri olması ve onları sevindirecek şeyleri yapmaya çalışması." görüşüne yer verildi.

Yayımlanan 24 yeni kriter:

1-Eş ve çocuklarla anne babayı ziyaret etmek. 2- Her bayramı mümkün olduğunca anne babayla geçirmek. 3- Anne ve baba için doğum günü partisi düzenlemek. 4- Anne ve babaya yemek pişirmek. 5-Her hafta anne babaya telefon etmek. 6-Anne babaya yeterli harçlık vermek. 7-Anne babaya, kamu hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan "sevgi kartı" almak. 8- Anne babanın anlattıklarını dinlemek. 9-Anne babaya internet erişimini öğretmek. 10-Anne babanın sıkça fotoğraflarını çekmek. 11- Anne babaya sevgisini ifade etmek. 12- Anne babanın gönlünü almak. 13- Anne babanın hobilerini desteklemek. 14- Dul kalan anne veya babanın tekrar evlenmesini desteklemek. 15- Anne babayı sık sık sağlık kontrolüne götürmek.16- Anne babaya uygun sigorta yaptırmak. 17- Anne babayla içtenlikle sohbet etmek. 18- Anne babayı kendi önemli etkinliklerine götürmek. 19- Anne babanın kendi iş yerini ziyaret etmesini sağlamak. 20- Anne babayı seyahate veya eski mekânlara götürmek. 21- Anne babayla birlikte spor yapmak. 22-Anne babanın etkinliklerine mümkün olduğunca katılmak. 23- Anne babanın eski dostlarına yaptığı ziyaretlere eşlik etmek. 24- Anne babayla birlikte eski bir filmi izlemek.

YILDA 76 BİN ÇİFT YALNIZLAŞIYOR

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de, her yıl ortalama 76 bin yaşlı çift, tek çocuklarını kaza ya da hastalık gibi sebeplerden dolayı kaybederek yalnızlaşıyor. Çin'de 1980 yılından itibaren uygulanmaya konulan tek çocuk politikası ile nüfus piramidi konusunda yaşanan sıkıntılar giderek artıyor. Son yıllarda yaşlı nüfusu giderek artan Çin'de, 60 yaş üzerindeki nüfus 185 milyona ulaştı. Yaşı 80'in üzerindeki yaşlı nüfusu da 20 milyonu geçti. Ülke genelinde sayıları bir milyonu aşan "yalnız çiftler" ise her geçen gün artmaya devam ediyor.

Çin’de 2015 yılına kadar yaşlı nüfusun 43 milyon daha artması bekleniyor. Doğum oranlarının azalması ve yaşlı nüfusun hızla artmasından dolayı Çin'de 2020 yılından itibaren çalışabilecek işçi nüfusunda ciddi azalmalar yaşanacak. Ülkede 60 yaşını aşanların 2050 yılında nüfusun yüzde 31,1'ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Çin'de doğurganlık oranı 1970'de yüzde 5,8 iken, tek çocuk politikasının uygulanmaya başlamasının ardından bu oran, 1979'da yüzde 2,7'ye 2009'da ise yüzde 1,5'ye düştü.

HUZUREVLERİ YETMİYOR

Yaşlı nüfusun hızla artmasıyla birlikte ülkedeki huzurevleri yetersiz hale geldi. Yetkililer bu sayının arttırılmasına çalışıyor. Ülkedeki huzurevlerinin sayısı 30 binden 40 bine yükseldi. Huzurevlerinde 2002 yılında 900 bin kişi yaşarken bu sayı şimdi 2 milyon 500 bine çıktı. Huzurevlerindeki yatak sayısı 2002 yılında 1 milyon 150 bin civarındayken, 2012 yılında 3 milyon 500 bine ulaştı.

Çin hükümeti önümüzdeki yıllarda yaşlılara hizmet sistemine yapacağı yatırımları artıracağını açıklarken, her yıl için ortalama 60 milyar yuan (yaklaşık 10 milyar dolar) bütçe ayrılacağı belirtiliyor.
Kaynak: cha