Çin’in Ekim ayında Cumhurbaşkanı olması beklenen müstakbel lideri Xi Jinping’in 10 gündür kamuoyuna görülmemesi ülkede spekülasyonlara sebep oluyor.

Pekin’de yabancı liderlerle olan görüşmeleri iptal edilen Xi’nin nerede olduğu ve durumu ile ilgili yerli ve yabancı medyada değişik iddiaların yer almasına sebep oldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei’de Xi ile ilgili sorularını cevapsız bıraktı.

59 yaşındaki Xi ile ilgili spekülasyonlar ilk olarak Çin’e resmi ziyaret düzenleyen Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yapacağı görüşmelerin, “Beklenmeyen program değişikliği” gerekçe gösterilerek iptal edilmesi ile ortaya çıkmıştı. Ayrıca, Xi Jinping, Cuma günkü olağan düzenlenen Komünist Parti toplantısına da katılmamıştı.

Ekim ayında yapılması planlanan Komünist Parti Kongresi'nde Devlet Başkanı Hu Jintao'nun yerine geçmesi beklenen 59 yaşındaki Xi'nin, Pazartesi günü Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile yapması beklenen görüşmesi de iptal edilmişti.

Çin’deki sosyal medya ve mikrobloglarda Xi Jinping’in trafik kazası geçirdiğine dair spekülasyonlar yayılırken, batı medyası da Xi’nin yüzerken sırtını incittiğini ileri sürüyor. Öte yandan, bazı kaynaklar ise Xi’nin iyi olmadığı, ancak büyük bir sorun olmadığını savunurken, Xi'nin sadece grip olduğu yada felç geçirdiği söylentileri de medyada yer buluyor.
Çin yönetimi de bu spekülasyonların önüne geçmek için internet üzerinde çeşitli sansür yollarına başvuruyor.
Kaynak: cha