Çin'de sahte ilaç üretimini önlemek amacıyla tüm ülke çapında eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda bin 900’den fazla kişi tutuklandı. 200 milyon tane sahte ilacın el konulduğu operasyon sonucu, bin 100 tane üretim ve satım alanı da kapatıldı.

Çin medyasında yer alan haberlerde, 31 eyalet, şehir ve bölgede eş zamanlı yapılan sahte ilaç Betmatik operasyonunda piyasa değeri 180 milyon dolar olan 14 milyon adet sahte ilaç kutusu, ticari marka logosu ve ilaç kullanım kılavuzunun ele geçirildiği bildirildi.

1 maoya (0,2 kuruşa) mal olan sahte ilaçların yüzlerce yuana ( yaklaşık 30 TL) satıldığına yer verilen haberlerde, piyasaya sürülen sahte ilaçların hipertansiyon, diyabet, cilt rahatsızlığı ve aralarında kanserin de yer aldığı birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı ifade edildi.

Sahte ürün konusunda sürekli dünya gündemine gelen Çin’de, yaşanan gıda skandallarının ardından şimdi de sahte ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Sahte ilaçlarla mücadele konusunda son yıllarda sorunlar yaşayan Çin’de, 2007 yılında gıda ve ilaç kurumu direktörü, ölümcül tehlikesi bulunan sahte ilaçları para karşılığında onaylamaktan ötürü suçlu bulunarak tutuklanmış ve idam edilmişti.
Kaynak: cha