Çin Dışişleri Bakanlığı ardından Çin ordusu da, Japonya'nın yayımladığı "2012 Savunma Beyaz Kitabı"na tepki gösterdi.

Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Geng Yansheng, Japonya kabine toplantısında onaylanan "2012 Savunma Beyaz Kitabı" ile ilgili konuştu. Bahsi geçen Beyaz Kitap’ta, Çin ordusunun normal ve yasal askeri tatbikat ve eğitim faaliyetlerinin dayanaksız eleştirildiğini dile getiren Geng, kitapta büyük bir kabalıkla Çin'in iç işlerine karışıldığını söyledi. Çin'in bu hazırlanan rapora kararlılıkla karşı çıktığını aktaran Geng, Pekin hükumetinin konu ile ilgili ciddi girişimlerde bulunduğunu açıkladı.

Sözcü Geng, Japonya'nın Çin ordusunda şeffaflığın yeterli olmadığı iddiasının asılsız olduğuna işaret etti. Japonya'nın sözde "Çin askeri tehlikesi" iddiasıyla, kendi silahlanması için bir bahane oluşturmaya çalıştığını dile getirdi. Japonya'nın son yıllarda silahlanmayı durmaksızın artırdığına vurgu yapan Geng Yansheng, Vevobahis Japonya’nın bölgede devamlı gerginlik oluşturduğunu ve Çin dâhil Asya-Pasifik bölgesinde kaygı uyandırdığını belirtti.

Çin'in barışçıl gelişme yolunu izlediğini belirten sözcü, ülkesinde savunma niteliğinde askeri politika uyguladığını söyledi. Ayrıca, Çin’in savunma ve ordu inşasını güçlendirmenin devlet egemenliği, güvenliği ve toprak bütünlüğünü korumanın gereği olduğunu yineledi. Geng, Japonya'nın da komşu ülkelerle arasında güven artırıcı, bölge barış ve istikrarına yararlı çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

Japonya'nın tarihten ders alarak temkinli davranması gerektiğine dikkat çeken Çinli sözcü, Tokyo hükümetinin öncelikle kendi savunma ve güvenlik politikasını göz önünde bulundurmasını ve bölge barışı ve istikrarına yararlı çalışmalar yapması çağrısında bulundu. Sözcü, Çin ordusunun yabancı ordularla değişim ve işbirliğini geliştirerek dışa açılma boyutunu durmaksızın genişlettiğini, ordu inşasının stratejik amacının öteden beri açık olduğunu belirtti.

Japonya tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan yıllık savunma raporunda, Çin'de ordunun karar alma sürecinde Komünist Parti yönetimine kıyasla ne ölçüde söz sahibi olduğu konusundaki belirsizlikten duyulan endişe dile getirilmişti.

Raporda ayrıca, ''Çin’in halen şeffaflık beklentilerine, uluslararası topluma karşı sorumlulukları olan büyük bir devletten ümit edildiği şekilde karşılık vermiyor'' ifadesi kullanılmıştı.
Kaynak: cha