Washington'un Güney Çin Denizi'yle ilgili bildirisine Pekin sert tepki gösterirken, Çin Klasbahis medyası da ABD’ye "kapa çeneni" diye sert çıktı.

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yayın organı Halkın Günlüğü Gazetesi, ABD’nin "Çin’in Güney Çin Denizi'nde kurduğu askeri garnizon, bölgede tansiyonu yükseltecektir" açıklamasına ilişkin yorumunda, Çin'in egemenliğini ilgilendiren bir meseleye başka bir ülkenin burnunu sokmasının hoş görülemeyeceğini vurguladı. ABD’ye açıkça 'kapa çeneni' diye seslenen gazete, Washington yönetimini, bölgedeki yangını körüklemek, ayrılıkları kışkırtmak ve Çin'in Asyalı komşularıyla arasını açmaya çalışmakla suçladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Qin Gang ise bildiriden bir gün sonra cumartesi günü yaptığı açıklamada, Güney Çin Denizi sorunu hakkında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "sözde" bildirinin gerçekleri çarpıttığını söyledi.

Çin'in, bildiriden memnuniyetsizlik duyduğunu ve buna kararlılıkla karşı çıktığını ifade eden Qin, ülkesinin Güney Çin Denizi'ndeki adaların ve ada açıklarındaki suların egemenliğine sahip olduğunu hatırlattı. Sözcü bunun eskiden beri "açık bir gerçek" olduğunu savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, cumartesi günü ayrıca ABD büyükelçiliğinin Misyon Başkan Yardımcısı Robert Wang’ı bakanlığa çağırdı ve Pekin’in sert tepkisini iletti.

Bakanlık Sözcüsü Qin, Çin'in söz konusu sularda ve adalarda tam egemenliğe sahip olduğunu söylerken, bölgede "şehir kurmaya" da hakkı olduğunu savunmuştu.

Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı adalarda Çin, Vietnam ve Filipinler gibi Asya ülkeleri hakk iddia ediyor. Çin, ABD'nin konuya müdahil olmasını istemiyor.


Kaynak: cha