Pekin yönetimi, ilaçların etkisiyle sürücülerden kaynaklanan trafik kazalarının azaltılması kapsamında, madde bağımlılarının ehliyetlerini iptal ederken, bu kişilerin ehliyet başvurusunu da kabul etmeyecek.
Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan duyuruda, madde bağımlıların, bağımlılıklarını atlatamadıkları takdirde, 30 gün içinde ehliyetlerinin iptali için başvurmaları gerektiği kaydedildi. Duyuruda ayrıca polisin, resmi olarak listede kayıtlı madde bağımlıların ehliyet başvurularını da kabul etmeyeceği ifade edildi.

YOL KONTROLÜNDE MADDE BAĞIMLISI TESPİT EDİLİRSE EHLİYETE EL KONULACAK-
Bakanlık, okul servisi ve otobüs sürücülerinin de bu konuda sıkı takip edilmesini istedi. Hayatında uyuşturucu kullandığı tespit edilen okul servisi sürücüleri men edilecek ve madde bağımlısı okul otobüsü sürücülerinin ehliyetleri iptal edilecek. Bakanlık ayrıca, polisin yol kenarı kontrolleri yoğunlaştırması ve düzenli olarak bu kontrolleri yapmasını istedi. Uyuşturucu etsisiyle araç kullandığı tespit edilenlere ceza yada para cezası uygulanacağı, uyuşturucu bağımlısı oldukları tespitinde de ehliyetleri ellerlinden alınacağı belirtildi. Bakanlık, söz konusu kararları, uyuşturucu Pinbahis etkisiyle ülkede artan trafik kazalarının ardından aldı.
Ülkenin doğusunda 22 Nisan’da oluşan ve 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan kaza sonucunda yapılan araştırmada, kazaya madde bağımlısı otobüs sürücüsünün neden olduğu tespit edilmişti.
Haziran sonunda düzenlenen Çin'in en büyük yasama organının iki ayda bir yaptığı oturum sırasında, Kamu Güvenliği Bakanı Meng Jianzhu, uyuşturucu etkisi altında araç sürüşü de dahil olmak üzere, bu tür suçların ceza hukukuna dahil edilmesini önermişti. Çin’de uyuşturucu etkisi altında araç kullanma, ceza hukukunda özel bir hükmü olmayan ve büyük tehdit eğiliminde olan bir durum idi.
Kaynak: cha