Norveç’te bir yıldır devam eden tarihi Breivik davasında karar verildi. Geçtiğimiz yıl 22 Temmuz’da başkent Oslo’da düzenlediği çifte saldırıda 77 kişiyi katleden aşırı sağcı çok kültürlülük düşmanı Anders Behring Breivik’in akıl sağlığının yerinde olduğuna hükmedildi.

Dün geceden bu yana yoğun güvenlik önlemlerin alındığı duruşmayı çok sayıda basın mensubu takip etti. Oslo Adliye Sarayı’ndaki karar duruşmasında saldırılarda ölenlerin yakınları ile katliamdan yaralı kurtulan bazı gençler de yer aldı.

Breivik, 22 Temmuz 2011 Cuma günü öğle saatlerinde ilk önce bir arabaya yerleştirdiği bombayı hükümet binalarının önünde patlatmış, ardından polis üniformasıyla Ütöya Adası'na geçerek Norveç İşçi Partisi Gençlik Kolları'nın düzenlediği kampı kana bulamıştı. Saldırılarda Türk kızı Gizem Doğan da ölen 77 insan arasında yer almıştı.

DAVA BREİVİK'İN AKIL SAĞLIĞINA KİLİTLENDİ

Katliamları işlediğini başından beri kabul eden Anders Behring Breivik'le ilgili davada, sanığın akıl sağlığı tartışma konusu oldu. Mahkeme tarafından görevlendirilen ilk heyet Breivik'e paranoid şizofren teşhisi koyarak cezai ehliyetinin olmadığı sonucuna vardı. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine görevlendirilen ikinci heyet ise bunun tam tersi yönde rapor verdi. Savcılık, ilk raporun kabul edilmesini isterken sanık ve savunma makamı ise hapis cezasına razı olduklarını fakat caninin 'deli' olduğun hükmünün çıkması durumunda temyize gideceklerini belirtti.

Hakim Wenche Elizabeth Arntzen'in okuduğu kararda, cezai ehliyeti tam olan Breivik 10 yıldan 21 yıla kadar hapse mahkum edildi. Breivik için 'önleyici tutukluluk' kararı da verildi. Buna göre 10 yıllık cezanın tamamlanmasının ardından sanığın toplum için büyük bir tehlike oluşturup oluşturmadığına bakılacak. Bu şekilde Breivik, 21 yıla kadar hapiste tutulabilecek. Norveç yasalarında en ağır hapis cezası 21 yıl olarak belirlenmiş. Fakat hükümlünün teşkil ettiği tehlike göz önünde bulundurularak hapiste tutma uygulamasının devam ettirilebileceği belirtiliyor.

Kararın okunduğu sırada Breivik’in gülümsediği gözlemlendi. Ayrıca Brevik elleri kelepçeli olarak getirildiği duruşma salonunda ‘Nazi selamı’ verdi.

Norveç Sağlık Müdürlüğü, mahkemenin vereceği karar her ne olursa olsun, aşırı sağcı Brevik'in kaldığı İla Cezaevi'ndeki özel klinikte psikolojik tedavi göreceğini teyit etmişti.

Breivik, duruşmanın 3. gününde hâkimin "Mümkün olsaydı idam edilmek ister miydin?" sorusuna şu cevabı vermişti: "İstemem ama böyle bir karar çıkarsa saygıyla karşılarım. Zaten mantık olarak 77 kişiyi öldürme suçunun cezası ya idamdır ya da beraattır."
Kaynak: cha