Brezilya medyasında "yüzyılın davası" olarak nitelendirilen ve aralarında “dokunulmazlar” olarak adlandırılan tutukluların da bulunduğu yolsuzluk davasının yargılama sürecinde ilk cezalar verildi. Üst düzey siyasi parti mensupları, hükümet görevlileri, iş adamları ve bankacılardan oluşan 38 önemli ismin yargılandığı davada, çetenin kara para aklama işini üstlendikleri tespit edilen 9 üst düzey bankacı cezaya çarptırıldı.

Yüksek mahkemede görülen davada sanıklar, hükümetin politikalarını desteklemeleri için koalisyon ortaklarına kamu parasından ödemeler yapılan bir şemaya dâhil olmakla suçlanıyor. 2005 yılındaki hükümeti ve İşçi Partisi'ni zor durumda bırakan yargılama sürecinin devamında, Kamu Bakanlığı görevini yapan isimler ve siyasi parti mensuplarının da ceza alacağı öngörülüyor. Brezilya adalet sisteminin de sınavdan geçtiği yargılama süreci, ülkedeki yolsuzluk ve politik suçlarla mücadelede önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Brezilyalı savcıların yaklaşık 2 yıl süren araştırma ve incelemeleri neticesinde açılan davanın hızlandırılarak yaklaşan seçimler öncesinde neticeye bağlanması öngörülüyor. Brezilya medyası, üç ile on yıl arasında değişen ceza oranlarının öngörüldüğü davada Brezilya Yüksek Mahkemesi Başkanı Joaquim Barbosa ve özel yetkili savcıların büyük bir titizlikle çalıştıklarından söz ediyor. Büyük bir şeffaflıkla yürütülen dava, ayrıca adalet bakanlığına ait televizyon kanalından eş zamanlı olarak tüm Brezilya halkı ile paylaşılıyor.
Kaynak: cha