Norveç'te geçtiğimiz yıl 77 kişiyi katleden aşırı sağcı fanatik Anders Behring Breivik'in akıl sağlığının yerinde olduğuna hükmedildi.

Başkent Oslo'daki bombalı saldırıyı ve Ütoya adasında gençlik kampındaki katliamı gerçekleştirdiğini itiraf eden Breivik 10 ila 21 yıl arasında hapse mahkum edildi.

Yargıç Wenche Elisabeth Arntzen Breivik'in topluma karşı tehlike arz ettiğinden 'önleyici tutukluluk' haline hükmetti. Bu kararla Breivik en az 10 yıl hapis yatacak. Toplum için arz ettiği tehlikenin sürdüğüne karar verilirse cezası 21 yıla kadar uzayabilecek. Norveç'te hapis cezası 21 yılı geçemiyor. Fakat uzmanlar istisnai durumlarda toplumun güvenliğine tehdit teşkil ettiği düşünülen kişilerin cezaevinde tutulabileceğini belirtiyor ve Breivik için de bu istisnanın uygulanacağı tahmin ediliyor.

Son duruşmaya siyah takım elbise ile gelen Anders Behring Breivik, yine ırkçı selamını yaptı ve kararın okunmasını sessizce ve sırıtarak dinledi.

Mahkeme, Breivik’i terör ve planlayarak adam öldürmekten suçlu bulundu.
Davaya bakan savcı, Breivik'in akıl sağlığının yerinde olmadığına karar verilmesini istemişti. Breivik ise savcının bu görüşüne karşı çıkarak, katliamların siyasi bir duruş olduğunu savunmuştu. Breivik'in avukatları, hapis cezası verilmesi halinde bunu temyiz etmeyeceklerini belirtmişti. Savcıların temyize gidip gitmeyecekleri ise henüz netleşmedi.
Kaynak: cha