Türkmenistan’ın ilk tekstil yatırımcılarından Türk şirketi Cotam Enterprises, açılış töreninde iki ülke devlet başkanlarını ağırladı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile konuğu Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Türk şirketi tarafından inşa edilen tekstil fabrikasının 2. ünitesinin açılışını gerçekleştirdi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, açılış töreninden yaptığı konuşmasında, ülkesinde tekstil sektöründe çok sayıda Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini kaydederek, bunlardan en önemlisinin Cotam firması olduğunu söyledi. Berdimuhamedov, çok güzel bir biçimde inşa edilen tekstil fabrikası için Türk Cotam şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ağım ve kızı Seda Genguru’ya teşekkür etti.

RAHMAN: TÜRKMENİSTAN ÖNEMLİ TEKSTİL ÜLKESİDİR

Konuk Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın, Türk şirketi tarafından inşa edilen tekstil fabrikasının inşaatından memnun kaldığı öğrenildi. Türkmenistan’ın önemli bir tekstil ülkesi olduğunu söyleyen Rahman, kendi ülkesinde de böyle bir fabrika inşa ettirmek istediğini belirtti. Tacik lider, Türkmen tekstil ürünlerinin dünya piyasasında önemli bir saf tuttuğunun da altını çizdi.

TÜRK ŞİRKETİNDEN TAM TEŞEKKÜLLÜ FABRİKA

Türkmenistan’ın ilk tekstil yatırımclarından olan Cotam şirketi tarafından inşa edilen Abadan tekstil fabrikasının 2. ünitesi 80 milyon dolara mal oldu. Tesiste bir yılda 4 bin 872 ton penye iplik ve 275 ton bükümlü iplik üretilecek. 600 kişiye yeni istihdam kapısı aralayan fabrikada yılda 22,7 milyon dolarık ürün üretilmesi bekleniyor. Üretilecek ürünlerin büyük bir kısmı ihraç edilecek.

Berdimuhamedov ile Rahman, fabrikanın açılışını gerçekleştirdikten sonra tesis hakkında bilgi aldılar. Liderler, Türkmen mankenler tarafından sunulan teksitl kiyafetlerinin defilesini de izlediler.

Daha sonra liderler açılış alanından ayrılarak, Uluslararası Atçılık Kompleksi’ni gezdiler. Berdimuhamedov, konuğu Tacik mevkidaşı Rahman’a dünyaya ün salmış Türkmen Ahal*teke atlarını gösterdi. At üzerindeki oyunlar liderleri mest etti.

22 Ağustos’da Türkmenistan’a gelen Rahman, dün temaslarını tamamlayarak ülkesine döndü. En son Türkmenistan’ı 2009 yılında ziyaret eden Rahman, bu ziyaretinde Türkmen mevkidaşı tarafından Türkmenistan’ın en yüksek nişanı olan ‘Bitarapalık Nişanı’ ile ödüllendirildi.

Cotam şirketi, Türkmenistan'ın tekstil sektörüne ilk yatırım yapan şirketlerin başında geliyor. Şirket Türkmenistan'ın tekstil sektörünün kalkınmasına büyük katkı sağladı. Türkmenistan'ın ilk tıbbi ve kozmetik pamuk üreten fabrikasına da imza atan Cotam, daha önce Daşoğuz, Bayramali, Göktepe gibi ülkenin çeşitli şehirlerinde fabrikalar inşa etti.

Türkmenistan'da, bağımsızlık yılları içerisinde tekstil sektörü tamamen yeniden yapılandı. Ülkedeki tekstil sektörüne 1 milyar 300 bin Dolar yatırım yapıldı. 2020 yılına kadar bu yatırımların 2 milyar doları bulması bekleniyor. Pamuk üretilen bütün ilçelerde modern tekstil fabrikaların inşa edilmesi öngörülüyor. Bu da ülkede 20 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.

Türkmenistan'da tekstil sektöründe Türk şirketlerden Çalık Holding, Cotam, Engin Grup gibi birçok şirket fabrikalar kurdu.
Kaynak: cha