Son yıllarda artış gösteren küresel gıda fiyatlarındaki yükseliş ve dalgalanmalar, gıda üretimi ve güvenliğinde söz sahibi uluslararası kuruluşlar ve ülke temsilcilerini İstanbul’da bir araya getirdi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Dünya Tarım ve Gıda Örgütü'nün (FAO) ortaklaşa düzenlediği Tarım ve Gıda Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı “Gıda Güvencesi İçin Özel Sektör” konulu toplantıda gıda güvenliğinin sağlanmasında özel sektörün önemi ele alındı.

Dünya gıda güvenliğine ait problemlerin ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıda konuşan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Sir Suma Chakrabarti küresel gıda güvenliği konusunun riskli bir duruma geldiğini ve bu riskin azaltılması için özel sektörün daha aktif hale gelmesi gerektiğinden söz etti. Özellikle mısır ve buğday gibi önemli tahıl ürünlerinin fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Chakrabarti, dünya tahıl üretiminin yüzde 50’sini gerçekleştiren bölgede oluşan bir problemin tüm dünyayı etkilediğini ve etkilemeye devam edeceğini dile getirdi.

Mevcut durumdan en çok gelişmekte olan ülkelerin etkilendiğinin altını çizen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı, “Özellikle Karadeniz bölgesi küresel gıda pazarından önemli bir yere sahip. Geniş araziler ve tarım ürünlerinin dünyaya arzında önde gelen ülkelerin bulunduğu bu bölgede yatırımcılar için büyük fırsatlar var.” diyerek katılımcılara seslendi.

Yeni arazilerin açılması ve mevcut arazilerdeki verimliliğin artırılması konusunda özel sektörün devreye girmesi gerektiğini anlatan Chakrabarti, özellikle üretim sonrası dağıtım ve lojistik konularda da büyük açığın olduğunu ifade etti.

Sektörde devlet elinin tekel durumunda olmasının oluşturduğu problemlerin yanı sıra yetersiz yönetim ve modernizasyon eksikliğinin tarım üretimine büyük darbe vurduğunu dile getiren Chakrabarti, özel sektörün alana yönlendirilmesi gerektiğini yineledi.

Geçtiğimiz yıl tarım şirketlerine 30 milyar dolarlık bir kredinin kullanıldığı bilgisini veren Chakrabarti, “Özel sektörle iç içe olmalıyız. Bu konuşulanlar bu toplantıda kalmamalı. Hükümetler şeffaflığı artırarak ve gerekli hukuki platformu oluşturarak özel sektörü teşvik edebilir. Biz de banka olarak bakanlıklara gıda güvenliğinin sağlanmasında kullanılmak üzere yatırım amaçlı destek veririz.” diyerek üretkenliğin artması için sektöre destek verileceğini duyurdu.

Gıdaya olan talebin giderek artacağını ancak önemli olanın bu talebi karşılayacak arzın ve kalitenin sağlanması olduğunu dile getiren Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı, özel sektör ve kamunun bu konuda ortaklık yapmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Kaynak: cha