Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan’a yaptığı ziyaret kapsamında Kırgız mevkidaşı Almazbek Atambayev ile bir araya geldi.

Nazarbayev, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerinin başlamasının 20 yıl dönümünde Kırgızistan'a yaptığı ziyarette, mevkidaşına ilişkileri derinleştirme teklifinde bulundu. İki lider arasında yapılan görüşmede, Kazak lider Nursultan Nazarbayev, Kırgız lider Almazbek Atambayev’e ilişkilerin her alanda geliştirilmesi için daha fazla mesai harcamaları gerektiğini ifade etti.

“Dost ve kardeş iki ülke olarak kendi ayaklarımız üzerinde durmayı bilmeliyiz.” diyen Nazarbayev, “Bunun için her iki taraf da daha çok bir araya gelerek çalışmaları hızlandırmalıyız.” dedi.

2012 yılının ilk altı aylık döneminde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 470 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Nursultan Nazarbayev, ülkesinin Kırgızistan’a yaptığı doğrudan yatırım miktarının ise bir milyar doları aştığını belirtti.

KAZAK-KIRGIZ YATIRIM FONU KURULDU

Nazarbayev’in ziyareti kapsamında iki ülke arasında Kazak-Kırgız Yatırım Fonu’nun kurulması için anlaşma sağlanırken, bu fon için Kazakistan’ın ilk etapta 100 milyon dolar bütçe ayırdığı belirtildi.

Toplantıda Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ise her alanda ülkesine destek veren Kazakistan’a teşekkür ederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin önümüzdeki dönemlerde hızlı bir ilerleme kaydedeceğine inandığını söyledi.
Kazak lider Nazarbayev, yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılacağı Türk Dili Konuşan Ülkeler (TDKÜ) İşbirliği Konseyi 2. Zirvesi’ne katılacak.
Kaynak: cha