Avrupa Birliği'nin tütün ürünlerine karşı hazırladığı yeni tasarıda şimdiye kadar görülmemiş derecede sert önlemlere yer verildi. Sigara üreticileri arasında paniğe yol açan tütün karşıtı yeni mevzuata göre sigara paketlerinde yer alan uyarılar artık paketlerin yüzde 30'u yerine yüzde 75'ini kaplayacak ve sigara paketlerinin boyutları ve renkleri tek tip olacak. Sonraki aşamada ise bütün sigaraların çapı ile kağıt ve filtre renginin de tek tip olmasını öngören tasarı, mentol ve benzeri katkı maddelerinin kullanılmasının da yasaklayacak. Sigara türleri arasındaki tat farkını da ortadan kaldıracak olan yeni mevzuat, sonrasında sigara paketlerinde üretici logoları ve resimlerinin kullanılmasını engelleyecek ve raflarda her markanın sadece bir ürünün sergilenmesine izin verecek.

AB Komisyonu'nun tütün ürünlerine karşı şimdiye kadar görülmemiş derecede sert tedbirler içeren yeni bir tütün mevzuatı hazırladığı ve son aşamaya gelen yeni tasarıyı gelecek haftalarda hayata geçirmeyi planladığı ortaya çıktı. Avrupa Birliği Sağlık Komiseri John Dalli'nin hazırladığı yeni tasarı sigara üreticilerinin en etkili silahı olan reklam alanına da ağır darbe vuracak. Yeni mevzuatın yürürlüğe girmesi halinde bütün sigara paketlerinin dış görünüşü bir örnek olacak ve ilk bakışta birbirinden ayırt edilemeyecek. Dalli'nin tasarısı bununla da yetinemeyerek bütün sigaraların tadının aynı olmasını öngörüyor. Hazırlıklarında son aşamaya gelinen yeni tütün mevzuatı tasarısı sigara üreticilerinin yoğun tepkisine yol açtı.

Tütün mevzuatında yapılacak radikal değişikliklerle AB genelinde sigara tüketiminin asgari düzeye indirilmesini hedefleyen Dalli, sigara paketlerinin boyutlarının da tek tip olmasını istiyor. Bütün bu kısıtlamaların arkasında ise üreticilerin birbirinden farklı ve daha iyi ürünler imal ettikleri yönünde reklam yapmasını engelleme düşüncesi yatıyor. Perakende satışta ise raflarda her markanın sadece bir ürününe yer verilmesine izin verilecek. Bu arada sigara paketlerinde yapılacak bir başka değişiklik ise şimdiye kadar paketlerin sadece yüzde otuzunu işgal eden uyarıcı resim ve açıklamaların artık paketlerin yüzde 75'ini kaplayacak olması. Bundan sonra atılacak adım ise sigara paketlerinde hiçbir logo ve resmin kullanılmasına izin verilmemesi olacak. Bu kısıtlamanın ise gelecek beş yıl içinde yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

AB Sağlık Komiseri Dalli yakın gelecekte her sigara markasının birbirine benzer hale gelmesini ve sonrasında ise sigaraların nasıl görünmesi gerektiğine ilişkin kısıtlamalar da öngörüyor. Dalli'nin hazırladığı tasarıda ayrıca bütün sigaraların aynı çapta olmasının ve sadece beyaz kâğıtla üretilmesinin hedeflendiği de dikkat çekti. Böylece ince sigara çeşitlerinin ve şişe mantarı renginde filtrelerin yasaklanması planlanıyor. Ayrıca bazı sigaralarda kullanılan mentol ve benzeri katkı maddeleri de yasaklanacak. Böylece bütün sigara çeşitleri sadece aynı görünmekle kalmayacak, tatları arasında da belirgin bir fark da kalmayacak. Dalli'nin temmuz ayında gündeme gelmesi beklenen yeni tasarı için daha uzun süreye ihtiyaç duyması ise hukukçuların yeni mevzuatın AB yasalarıyla uyumunu ve üretim haklarını kısıtlayıp kısıtlamadığını denetleme mecburiyetinden kaynaklanıyor.

Brüksel'den gelen haberler Almanya'daki sigara şirketleri arasında da paniğe yol açtı. Philip Morris'in Almanya şefi Werner Barth tek tip sigara paketi mecburiyetinin üreticilerin elindeki en önemli reklam enstrümanını ellerinden alacağını ileri sürdü. Barth konu hakkında Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, “Yürürlüğe girmesi hedeflenen değişiklikler şirketlerin ticari faaliyet haklarına radikal derecede müdahale edilmesi anlamına geliyor.” diye konuştu. Alman Sigara Üreticileri Birliği'nden aynı gazeteye yapılan açıklamada ise yeni tasarının “istimlak” anlamına geldiği iddia edilerek, kaçak sigara piyasasının daha da büyüyeceği ileri sürüldü. Tütün sektörü 2011 itibariyle Almanya'daki cirosunu yeniden arttırmaya başladı. Satışları 2010 yılına kıyasla yüzde 5 artan sektör geçen yıl 88 milyar adet sigara satarak, yüzde 7 ciro artışıyla 21 milyar euro gelir elde etti.

TÜTÜNE ÜRÜNLERİNE KARŞI DÜNYA GENELİNDE YENİ TEDBİRLER ALINIYOR

AB Komisyonu yeni tütün mevzuatıyla sigara üreticilerine ağır bir darbe indirmek üzere geri sayımı başlatırken, Avustralya kısa süre önce bundan çok daha ağır kısıtlamaları kabul etti. 1 Aralık 2012 tarihinde dünyanın en sert tütün mevzuatının yürürlüğe gireceği ülkede, sigara şirketleri ürünlerini sadece korkutucu resimlerle kaplanmış kahverengi paketlerde satabilecek. Avustralya'nın en üst mahkemesi ise sigara üreticilerinin yeni yasaya karşı üst üste açtığı davaları teker teker reddetti. Benzeri yönde tedbirler almaya hazırlanan ülkeler arasında Yeni Zelanda, Kanada ve İngiltere de yer alıyor. Singapur ise son birkaç yıldır üreticileri sigara paketlerinde uyarıcı resimler kullanmaya zorlarken, Fransa, Hindistan, Kanada ve Norveç de sigara reklamlarını kısıtlamayı planlıyor.
Kaynak: cha