Amerika'da trafik kurallarına uyma kültürü ve cezaların tavizsiz uygulanması, kazaları engelleyen en önemli faktörler arasında gösteriyor.

Kuralların uygulanmasının trafik kazalarının önlenmesindeki katkısının büyük olduğunu ifade eden hukukçu Bahadır Alpaslan, Amerika'da ilkokuldan itibaren trafik eğitimi verildiğine dikkat çekti. Alpaslan "Amerikalı sürücüler ve yayalar trafik kurallarına çok dikkat ediyor. Bu, adeta kültürün bir parçası haline geldi. Küçük yaşta başlayan trafik eğitimin yanı sıra, trafik cezalarının hiç ayırım gözetilmeksizin uygulanması sürücülerin daha dikkatli davranmasını sağlıyor." dedi.

Aşırı hız ve alkollü araç konusunda polisin tavizsiz davrandığını ifade eden Bahadır Alpaslan, "Alkollü araç kullanan sürücülerin ehliyetleri alınıyor ve bu sürücüler hapis cezasına çarptırılabiliyor. Özellikle otobanlarda görev yapan polisler bu konuda çok hassas Artemisbet davranıyorlar." dedi. Trafik cezalarına bu iş için kurulan özel mahkemelerde itiraz edilebiliyor.

TRAFİK CEZALARI ÇOK AĞIR

New York’ta iki yıldır taksi şoförlüğü yapan Erdem Nergiz, ağır cezaların da etkisiyle trafikte her zaman dikkatli davrandıklarını ifade etti. Taksiye binen bir yolcuyu otobüs durağında indirdikleri zaman 150 dolar para cezası ve 3 hata puanı aldıklarını ifade eden Nergiz "Türkiye'de trafik kuralları maalesef bu kadar ciddi uygulanmıyor. Bundan dolayı çok sayıda ölümlü kazalar oluyor." şeklinde konuştu.

Özel şirketler tarafından yapılan araştırmalara göre Amerika’da yılda 35 milyon insan trafikte hızlı limitini aştığı için trafik cezası alıyor. New York’ta haftalık ortalama 11 bin 230 kişi trafik kurallarına uymadığı için ceza alıyor. Bu cezalarla birlikte New York eyaleti kasasına yıllık ortalama 76 milyon dolar koyuyor.
Kaynak: cha