ABD Başkanı Barack Obama, Libya’da Amerikan Büyükelçisi ile birlikte üç Amerikalının ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınayarak tüm dünyada Amerikan diplomatlarının en üst düzeyde korunması için talimat verdiğini açıkladı.

Böylesine anlamsız bir şiddetin hiçbir şekilde mazur görülemeyeceğini belirten Obama, Büyükelçi Christopher Stevens’ın Libya’daki devrim süreci boyunca cesur ve örnek bir diplomat olarak görev yaptığını belirttikten sonra, saldırının sorumlularını Libya Hükümeti ile birlikte çalışarak adalete teslim edeceklerini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Başkan Obama’dan önce yaptığı açıklamada, Büyükelçi Stevenson’un daha iyi bir Libya için çalışırken hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Clinton, saldırganların küçük barbar bir grup olduğunu belirterek, Libya halkını temsil etmediğini belirtti.

Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı Mitt Romney ise ilk açıklamasında ölen Amerikalılardan çok tepkili Müslümanlara empati yaptığını öne sürdüğü Başkan Obama'yı eleştirdi. Obama açıklamasında, İsrail asıllı bir Amerikalı tarafından çekilen ve Hz. Muhammed (s.a.s.) aleyhinde çirkin iftiralar içeren filmi reddettiğini belirtmişti. Romney, söz konusu saldırıya kaynaklık eden filmin bu şekilde anılmasının Müslümanlara bir özür anlamına geldiğini belirterek, bunun Obama’nın zayıf bir lider olduğunun kanıt olduğunu belirtti.
Kaynak: cha