Tarihçi ve yazar Abdurrahman Kütük, Peygamber Efendimizin Kozan’daki emaneti mübarek Sakal-ı Şerifi’nin bulunarak yeniden ait olduğu yere konulmasını istedi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Kütük, Ramazanlarda yapılan en büyük etkinliğin Peygamberimizin mübarek Sakal-ı Şerifi’nin sergilenmesi olduğunu söyledi. Kütük, “Hoşkadem Camii'nde mihrabın hemen sol tarafında yüksekçe bir yerde duvar içinde dolap mevcuttu. Bu dolapta Kozan’ı şereflendiren Peygamberimizin mübarek sakalından iki tel durmakta idi. Her ramazanda Sakal-ı Şerif’i görmek için vatandaşlar sıraya girerdi.” dedi.

1920 yılının Mayıs ayında Kozan’ın işgali sırasında Ermeniler tarafından Hoşkadem Camii’nin soyulduğunu belirten Kütük, “İlk önce caminin batı tarafındaki duvar delinerek girilmişti. Ertesi Safirbet gün ise yine her iki kapısı kırılarak camiye girilmiş halı ve kilimleri yağma edilmişti. Hatta caminin minber ve mihrabı da kirletilmişti. 2006 yılında yaptığım araştırmalarda Sakalı Şerif bir gün önce Büyük Camii’nin soyulmasından sonra, Kadri Şeyhi Gögceli İbrahim Efendi’nin amcası Küçük Hoca Şakir Efendi tarafından Ermeniler zarar vermesin diye yerinden alınmış. Şakir Efendi’nin ölümünden sonra Sakal-ı Şerif kızı Ayşe Hanım’a geçmişti. Antalya’da yaşayan Ayşe Hanım’ın da ölümüyle ilçeye ait olan Sakalı Şerif’in kimde olduğu bilinmiyor.” diye konuştu.
Sakal-ı Şerif'in bulunarak eski yerine koyulması gerektiğinin belirten Kütük, Sakal-ı şerif’i camiden alan Küçük Şâkir Hoca’nın torunlarına ulaşılarak bir çalışma başlatılması gerektiğini söyledi.


Kaynak: cha