Antalya ve Diyarbakır Büyükşehir belediyeleri Eurosolar Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği’nin verdiği Avrupa Güneş Ödülü’ne yerel yönetimler bazında layık görüldü. Belediyelerin Eurosolar Türkiye Başarı Ödülü 17 Eylül Pazartesi günü İstanbul’da düzenlenecek ‘Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji ve Yerel Yönetimler Konferansı’nın ardından verilecek.

Eurosolar Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği, her yıl 10 farklı kategoride değerlendirdiği, yenilebilir enerji kaynaklarının etkili ve yenilikçi uygulamaları kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi, ‘Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi’, ‘Atatürk Kültür Parkı’nın Güneş Enerjisi ile Aydınlatılması’ ve ‘Güneş Enerjili Akıllı Durak’ projelerini ödüllendirdi. Söz konusu kategoride güneş enerjisi üzerine eğitim çalışmaları yürüten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de Güneş Evi ve Uygulama Parkı Projesi dolayısıyla ödül alacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eurosolar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, ödül kazanan projelere ve uygulamalara daha ileri aşamalara ulaşmaları ve etki alanlarının genişlemesi için bilgi ve yönlendirme desteği verdiklerini söyledi. Uyar, “Bu çalışmaların Avrupa Güneş Ödülü kriterlerinin gerektirdiği enerjinin etkin kullanımı ve yenilenebilir enerji uygulamalarında sıfır karbon salımı hedefi, tüm kente yaygınlık, etkin uygulamalar ve tekil projelerde yenilikçilik düzeyine getirilmesini hedeflemekteyiz.” diye konuştu.

Antalya ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerinin başlattığı uygulamaların ve projelerin, bu 2 kenti ‘Sıfır Karbonlu Kent’ hedefine götürecek adımlar olduğunu belirten Uyar, bu yönde geliştirdikleri stratejilerin ve yaygın uygulamaların gelecek yıllarda Türkiye’nin Avrupa Güneş Ödülü’nü almaya en büyük adaylardan birisi olacağına inandığını kaydetti. Ödül töreni, 17 Eylül Pazartesi günü İstanbul’da düzenlenecek ‘Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji ve Yerel Yönetimler Konferansı’nın ardından gerçekleştirilecek.
Kaynak: cha