Polonyalı turist rehberleri, Antalya Side Antik Kent'te kültür ve arkeoloji turizminin yaygınlaşmasına yönelik çalışma yaptı. Rehberler, yeni yılda 300 bin Polonyalı turistin kültür turuna çıkmasını bekliyor.

        Polonyalı turist rehberleri Alina Skupieuska, Monta Mozgure ve Adam Sedziak 2011 yılında Antalya bölgesinde 200 bin Polonyalı turistin kültür ve arkeoloji turuna çıktığını söyledi. Bu yıl sonunda Antalya kültür ve arkeoloji turuna çıkan Polonyalı turistlerin 225 bin olmasını beklediklerini belirten Adam Sedziak, 8 yıldır Avrupa Birliği(AB) üyesi olan Polonyaların dünyada tatile çıkmada birinci ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Polonyalılar, tatil yapmada Türkiye'yi İspanya, Yunanistan ve Mısır'a göre yüzde 35 ucuz bulduklarını belirten Sedziak, birinci sırada tatil yaptıkların ilin Antalya ilçenin ise Alanya ve Kemer olduğunu kaydetti.

        Türkiye'nin kültür ve arkeoloji turizminde İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus ve Mısır'dan ileri olduğunun altını çizen Sedziak, Antalya, Muğla ve İzmir'in adeta açık hava müzesi konumunda olduğunu söyledi. Sedziak, "Antalya bölgesinde geçen yıl 200 bin, bu sene yıl sonuna kadar 250 bin Polonyalı turisti kültür turuna çıkaracağız. Kültür ve arkeoloji turlarına Polonyalı entelektüel turistler katılıyor. Ortalama tatil yapma süreleri 12 gün. En fazla Antalya bölgesinde Alanya Kalesi, Perge, Letoon, Termessos, Side, Selge, Myra, Xanthos Antik Kent ile Kaş Kekova batık şehri ziyaret ediyorlar. Side Antik Kent'te haftada 2 gün, Xanthos antik kente ise haftanın 3 günü kültür turumuz var." dedi.

        Turist rehberi Alina Skupieuska, Polonyalı entelektüel turistlerin son 2 yıldır Antalya bölgesinde Roma, Bizans, Likya dönemi kültür mirası eserleri yanı sıra Anadolu Selçuklu ve Osmanlı eserlerine karşı ilgi duymaya başladığını söyledi.
Kaynak: cha