ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, Sabah Gazetesi Yazarı Hıncal Uluç’un 20 Ocak 2013 tarihli köşesinde konu edindiği ve bölgemizde tepkiyle karşılanan yazısına cevaben bir açıklama yaptı. Aydoğan’ın cevabı ve konuya ilişkin rapor da Uluç’a posta, mail ve faks yoluyla iletildi.

Hıncal Uluç’un yazısında bir çözümsüzlük ve umutsuzluk vurgusu yapıldığının altının çizildiği açıklamada, bugüne kadar yaşanan süreç ve gelişmeler hakkında bilgiler verildi.
ALTSO Başkanı Kerim AYDOĞAN’ın Sabah gazetesi Yazarı Hıncal Uluç’a cevaben hazırladığı metinde şu ifadelere yer verildi:
20 Ocak 2013 tarihli Sabah Gazetesi’nde yer alan köşenizde “Tecelliden Abuzittin’e Mektuplar” bölümünde bölgemiz ekonomisinin geleceği bakımından son derece büyük önem taşıyan Gazipaşa Havaalanı konusuna dikkat çekmişsiniz.
Her zaman büyük bir keyifle okuduğumuz köşenizde belki de yanlış veya taraflı bir kaynaktan aldığınız bilgiye dayalı ifadeleriniz bölgemizde büyük bir üzüntüye neden olmuştur. Pek tabidir ki bu havaalanı ile ilgili onlarca tartışmaya açık dedikodu niteliğinde fikirler ortaya atılmıştır. Bundan daha da ilginci bu fikirler ummadığımız mecralarda tartışmalara konu olmuştur. Bugün bu yanlış bilgilerin sizin gibi hayranı olduğumuz bir fenomenin köşesinde de yayınlanması bizim gibi onlarca yıldır bu havaalanının mücadelesini yapanları ziyadesiyle kırmıştır.
Oysa sizin olası katkılarınızla Gazipaşa Havaalanı konusunda bölge olarak daha fazla sesimizi duyurabilir; Hakkımız olan bölgemize hizmet verecek konvansiyonel ölçülerde uluslararası uçuşlara açık bir havalimanın en temel ihtiyaçlarımızdan birisi olduğunu daha etkin biçimde ifade edebilirdik.
Bizler bu havalimanında pistin daha fazla uzatılması, havalimanı birimlerinin büyütülerek daha fazla yolcuya hizmet verebilmesi ve hatta ikinci bir pistin yapılması konusunda şahsınızın bize yardımcı olmasını beklerdik.

500 BİN KİŞİYE DOLAYLI İSTİHDAM VE ÜLKE EKONOMİSİNE YILLIK 2,5 MİLYAR DOLAR GİRDİ
Aşağıda size vereceğim bilgiler ışığında öncelikle şunu net biçimde ifade etmek isterim. Bu havaalanı istenilen düzeyde hizmet vermeye başlarsa dolaylı yoldan 500 bin kişiye istihdam sağlanabileceği gibi ülke ekonomisine de yıllık 2,5 milyar dolarlık bir getirisi olacaktır. Üstelik devlet kasasından tek kuruş harcama yapılmasına gerek duyulmadan sadece işletici firmaya verilecek izinlerle… Yok eğer bu havaalanı engellenmeye devam edilirse bundan sadece 1 kişi veya firma yarar görecektir. Şimdi size sormak isterim; 1 Kişiye mi yoksa 500 bin kişiye mi hizmet yapılmalı?”
“ÇÖZÜMSÜZ VEYA UMUTSUZ BİR ORTAM YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Bölge dinamikleri olarak 20 yıla dayanan bir mücadelenin içinde olduğumuzu ve günümüz teknolojik koşullarında istendiği takdirde her zorluğun üstesinden gelinebileceğini yaşanan çok sayıda örnekle gördük. Yani teknik olarak çözülemeyecek hiçbir sorun uzay çağını yaşadığımız bir ortamda yoktur. Buna karşın yazınızda bir umutsuzluk ve çözümsüzlüğe vurgu yapılmaktadır.

BOEİNG 737-800 İNİYOR İSE 737-700’LERİN İNMEMESİNİ TEKNİK OLARAK İZAH EDEBİLİR MİSİNİZ?

Zaten bu havaalanı konusunda bugüne kadar istediğimiz seviyeye gelinememesinin sebebi de bu umutsuzluk ve çözümsüzlük anlayışıdır. Fakat takdir edersiniz ki, bölge olarak iddia edilenin tersine inilemez denilen, olmaz denilen bu havaalanına ülkemizin en saygın uçak firması Pegasus ve uluslararası bir marka olan Corendon Boeing 737-800 tip uçaklarla uçuş düzenlemekte ve sorunsuz iniş gerçekleştirmektedir.
Buna karşın bu uçakların daha küçüğü olan Boeing 737-700’lerden 100’e yakınına sahip olan THY’nin Alanya’ya uçuş yapmamasını anlamakta zorlanıyoruz. Şayet sizin sizin de ifade ettiğiniz gibi bir umutsuzluk ve çözümsüzlük varsa bu gerçeklere nasıl yorum getirilecek?
Bu havaalanı, 650 tesiste toplam 150 bine yakın belediye ve bakanlık belgeli yatağı ile ülkemizin İstanbul’dan sonra en fazla turistik yatağa sahip merkezi olan Alanya kadar Gazipaşa ve Anamur’un geleceğini de yakından ilgilendirmektedir. Yıllık 3 Milyonu aşkın yabancı turisti ağırlayan Alanya ve çevresi, bir milyar doları aşkın turizm geliri ile ülkemiz turizm gelirlerinin yaklaşık % 7’lik bir kısmını tek başına karşılamaktadır. Böylesine büyük bir turizm potansiyeli olan bir bölgenin havaalanı sorunu yaşadığı halde turizmde geldiği nokta aslında takdire şayandır. Çünkü turisti bölgeye getirebilmek için öncelik ulaşım sorunu çözmektir.
Sayın Uluç;
Ek’te size Sayın Başbakanımıza sunulmak üzere hazırlanan raporu da yolluyoruz. Umarız düşünceleri, bilgi, görgü ve tecrübesiyle ülkemizin her meselesine yapıcı biçimde katkıda bulunmayı misyon edinmiş sizin gibi duayen bir Gazeteci bizim de görüşlerimize gerekli ilgiyi gösterecektir.
Editör: Haber EDİTÖR