Her yaş grubunda görülmekte, ancak 5-14 yaş arasında daha fazla ortaya çıkmaktadır. Kalabalık ortamlara maruz kalan çocuk ve yetişkinlerde görülme olasılığı daha yüksektir. Çok yaygın bir rahatsızlık olmasına rağmen oldukça zararsızdır.

Kıl kurduna maruz kalan kişilerde dişi kıl kutları gece uyku esnasında anüsün dışına kadar çıkarak makat ve çevresine binlerce yumurta bırakır. Ancak bu yumurtalar kısa bir zamanda canlılığını yitirir. Anüs ve çevresine yayılan yumurtalar 6 saat kadar kısa bir sürede bulaşıcı bir özellik kazanır.

İç çamaşırlarına, kişinin yattığı yatağa bulaşan ve bulunduğu alanda kaşıntı hissi uyandırarak bölgenin kaşınması ile tuvalet sonrası temizlik anında kişinin eline bulaşarak tırnak aralarına kadar işleyebilir. Dolayı ile kıl kurdunun fazlaca bulaşma ve özellikle çocuktan diğer bir çocuğa kolaylıkla geçme olasılığı vardır.Vücutta parazit olup olmadığı konağın  bağışıklık durumuna bağlı olarak belirti vermeden olabilmektedir. Vajinal ve anal bölgede kaşıntı olması en sık rastlanan belirtiler arasında yer almaktadır. 

  • Ağızdan gece salya akması,
  • Diş gıcırdatma,
  • Huzursuzluk, 
  • Uykusuzluk,
  • Aralıklı karın ağrısı, 
  • Burun kaşıntısı ve bulantı gibi çeşitli belirtiler meydana gelebilmektedir

Kıl kurtları oda sıcaklığında yaklaşık 3 hafta kadar canlılıklarını koruyabilir. Kıl kurdunun bulaştığı yatak çarşaflarından dökülen yumurtaların ağız yolu ile bulaşma olasılığı da çok yüksektir. Genellikle her hangi bir belirti vermediği için kişi durumdan habersiz olabilir. En fazla rastlanan belirti özellikle geceleri artan makat bölgesinde oluşan kaşıntı hissidir. Ayrıca vücutta bazı alanlarda cerahatli enfeksiyon görülme olasılığı da vardır.

Kıl kurdu tedavisinde temel bütün ailenin aynı anda tedaviye dahil olmasıdır. Tedavinin başarılı olması için temizlik kurallarına çok özen göstermek önemlidir. Tuvalet temizliği, tırnak temizliği tedaviden başarılı sonuç alabilmek için şarttır.

Kıl kurdu teşhis edilen çocukların sabah uyanır uyanmaz makat bölgesi sabun ile mutlaka yıkanmalıdır. İç çamaşırları belli aralıklar ile düzenli bir şekilde değiştirilmelidir. Kirli iç çamaşırları kaynar su ile kaynatılmalı ve ütülenmelidir. Kıl kurdu tedavisinde bu tür ayrıntılara dikkat edildiği takdirde hastalığın tekrar bulaşma riski azalacaktır.
Kıl kurdunun Dökülmesine faydalı olan ilaçlar;
  • Andozol
  • Sitrax
  • Yomesan
  • Kontil
  • Molit
  • Nidazol bu ilaçların alınması ve kullanılması için doktor izni olması gerekir. Düzenli bir kontrol sonrasında doktorunuz sizin için en uygun ilacı verecektir. 

Kıl kurdu tedavisinde doktor pyrantel pamoat adlı ilacı reçete edecektir. Bu ilaç kilo başına 11 miligram şeklinde tek doz olarak kullanılır. İlaç 15 gün aradan sonra tekrar kullanılır.


Malzemeler

Soğan
Sirke
Süt
Sarımsak
Havuç
Kürün Hazırlanışı:

Havuç yıkanarak rende yapılır. Soğan robottan geçirilir ya da dövülerek rendelenmiş havuç ile beraber kaynatılır. Bu karışım süzgeçten geçirilerek arta kalan suya sirke eklenir. Elde edilen karışım ile makat bölgesi gün içinde 2-3 defa yıkanır.
Sarımsakların kabukları soyularak rendelenir ve süt ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan karışım süzgeçten geçirilerek elde edilen sudan her yemek sonrası ve yatmadan hemen önce bir kahve fincanı kadar içilir.
Kıl kurdu devam ettiği sürece makat bölgesi gün içinde üçer saat ara ile sirkeli su ile yıkanmalıdır. Sabahları aç Karnına Tuzsuz kabakçekirdeğide yenilmesi kıl kurdunun dökülmesine faydalıdır
Editör: Haber EDİTÖR