Örgüt 2003 yılında yayınladığı tavsiye raporunda, günlük kalori ihtiyacının yüzde 10’unun şekerden karşılanması gerektiğini belirtmişti. Bu oran günde 12 çay kaşığı şeker tüketilmesi anlamına geliyor.

Son yıllarda şeker hakkında yapılan 9 binden fazla araştırmayı inceleyen WHO, obezite, kalp hastalıkları ve diğer ciddi rahatsızlıkları önlemek adına günlük şeker alımının yüzde 5’e indirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Bu tavsiye ile bir insanın günlük şeker tüketiminin 6 çay kaşığını geçmemesi gerekiyor. Bu kadar şeker sadece bir tane kutu kolada bulunuyor. Özellikle çocuklara yönelik olan ürünlerde kullanılan şeker için kısıtlama getirilmesi önerilirken, şekerin tütün kadar tehlikeli olduğuna dair açıklamalara da yer verildi.

Kutu kolada daha fazla
İşlenmiş yiyecek ve içeceklerdeki gizli şeker ise sorunun en büyük kaynağı. Sadece bir kutu kolada bile 7 çay kaşığı şeker bulunuyor. Şekerin zararının uzun süredir bilinmesine rağmen bu açıklamaların yeni yapılıyor olması ise dünyadaki hazır yiyecek ve içecek lobisinin faaliyetlerine bağlanıyor. Zira ürünlerde kullanılan şeker oranında ciddi kısıtlamalara gidilmesi bazı ürünlerin raflardan kalkabileceği anlamına geliyor.

Gıda firmaları yardımı kesmişti

New Scientist dergisi, şubat ayında beslenme değerlendirme komitesi NUGAG’ın günde yüzde 10 şeker içerikli kalorinin diş sağlığına zararlı olduğuna dair bir rapor hazırladığını WHO’nun şeker tüketimi tavsiyesinde revizyona gideceğini yazmıştı. Gıda sektöründe büyük bir etkiye neden olacak şeker azaltımına gıda şirketleri tepki gösterdi. WHO 2003’te şeker oranını yüzde 10’a indirdiğinde gıda şirketleri örgüte yaptıkları 400 milyon dolarlık yardımı kesmişti.
Editör: Haber EDİTÖR