AK Parti Ankara Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Ahmet İyimaya, partilerin getirdikleri taslaklar üzerinden yeni anayasa yazımı çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, "Bütün partiler teslim etti, temel hak ve özgürlükler ile ilgili eksik kalan bölümleri. Çalışmalarımızı eski usul içerisinde devam edeceğiz." dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısına girişte basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İyimaya, komisyonun bugün kaldığı yerden çalışmalara devam edeceğini ifade ederek, "Partilerin getirdikleri taslaklar üzerinden çalışmaya başlayacağız. Bu, ifade özgürlüğü olabilir, farklı özgürlük olabilir. Bütün partiler teslim etti, temel hak ve özgürlükler ile ilgili eksik kalan bölümleri. Çalışmalarımızı eski usul içerisinde devam edeceğiz." diye konuştu.

AK Parti'nin vatandaşlık tanımı önerisiyle ilgili İyimaya, kendilerinin vatandaşlık tanımının küresel değerler içerisinde ve tüm sorun alanlarını tüketici bir tanım olduğunu kaydetti. Basın hürriyeti kısıtlanması noktasında genel ahlak kavramının tartışmalara yol açtığı ile Jojobet ilgili hatırlatma üzerine İyimaya, "Şu anda partilerin verdiği metinler ön metinlerdir, bağlayıcı metinler değildir. Bizim temel felsefemiz; sınırlandırma sebeplerini de sınırlandırmak." değerlendirmesinde bulundu.

ŞENTOP: TÜRKİYE İÇİN YENİ ANAYASA ZARURET

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ise Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı bulunduğunu, bunun tarihi bir zaruret olduğunu ifade etti. Türkiye'nin anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Şentop, anayasanın sosyal meşruiyetini sağlayan zeminin ortadan kalkması nedeniyle gerçek anlamda anayasa bulunmadığını kaydetti. Türkiye için yeni anayasanın zaruret olduğunu aktaran Şentop, "Bu komisyon mu yapar başka komisyon mu yapar ama muhakkak Meclis yeni anayasayı yapacaktır." diye konuştu.

Anayasa yazımının kolay olmadığını hatırlatan Mustafa Şentop, "Bizim de maddelerde koyduğumuz rezervler var ama maddenin bütününü yazdığımız zaman onların önemli bir kısmından vazgeçecek partiler. Çünkü bütününü göremiyoruz. Temel hak ve özgürlüklerle ilgili kısmın tamamı yazıldıktan sonra o parantezlerin büyük bir kısmı ortadan kalkar." dedi.
Kaynak: cha