CHP Sözcüsü Haluk Koç, Afyonkarahisar'daki patlamanın kaza ise neden kaza olduğunun açıklamasını istedi. Koç, soruşturmanın biran önce tamamlanmasını ve olayın karartılmaması gerektiğini belirtti.

CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Koç, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Afyonkarahisar'da 25 ana kuzusunun hayatını kaybettiği elim bir olayın yaşandığını hatırlatan Koç, "CHP olarak hem yitirdiğimiz şehitlerimizin anısına saygısızlık yapmamak hem de acı içinde bulunan ailelerin acılarını örselememek için sorumluluk duygusuyla olaya yaklaşıyoruz." dedi.

Kamu vicdanının tatmin edilmesi gerektiğinin altını çizen Koç, Bakan Eroğlu'nun açıklamalarının vahim olduğunu ifade etti. Başlatılan soruşturmanın açıklamalarla yönlendirildiğini savunan Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmayı eleştirdi. Hakaret dolu ifadelerin kabul edilemez olduğunu dile getiren Koç, Başbakan'ın da Eroğlu gibi aynı telaş içinde olduğunu kaydetti. Aynı sürecin Suriye'de düşürülen uçakta da yaşandığını ifade eden Koç, olayın sürümceye bırakılıp unutturulduğuna dikkat çekti. Aynı şeyin Uludere'de de yaşandığını dile getiren Koç, "Bu mühimmat Susurluk'ta kapatılan depolardan nakledilen mühimmat. Genelkurmay Başkanı 'her şey ortada' dedi. Nedir ortada olan, biz bunu soruyoruz?" dedi. Genelkurmay tarafından sabotaj ihtimali gözardı edilmemesine rağmen hükümet cephesinde kaza olduğunda ısrar edildiğini belirten Koç, eleştirilerin neden aşırı tepki ve küfürle karşılandığını sordu?

Afyonkarahisar'daki olayla ilgili sürecin de Uludere'de ve Suriye gibi olmamasını isteyen Koç, sabotaj ihtimali konusundaki bir soruya "Sevkiyat güzergahındaki güvenlik kamera kayıtları izlendi mi? Olayın şu veya bu şekilde kaza dışı şekilde gelmesi, tırmanan terör sürecini de katarak ihtimal dahilinde görmek en doğal bir durum? Kaza diyenlerin bunun açıklaması gerekiyor. Hiçbir şeyin üstü örtülmesin, neyse öğrenelim. Nereye kadar örtülerek gidilecek? Ne kurumları yıpratıyor ne de kurumlarımızı sorguluyoruz." diye konuştu.

Olayın karartılmamasını istediklerini vurgulayan Koç, artık sövgü edebiyatının bırakılmasını istedi ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Profesyonel orduya yönelik bir soruya ise Koç, güvenlik boyutunun önde olduğu terörle mücadele bölgelerinde özel yetişmiş elemanların olması gerektiğini ifade etti. Ancak Genelkurmay'ın başlattığı bu konudaki çalışmada ciddi bir mesafe alınmadığının görülmediğini dile getiren Koç, profesyonelden öte özel yetişmiş, deneyimli birimlerin terörle mücadele ve güvenlik bölgelerde kullanılması gerektiğini kaydetti.

Koç, "Kaza ise neden kaza olduğunu açıklasınlar. Eğer başka ihtimal varsa bunu ifade etmeye çalıştık. Örtelim, kapatalım, tartışmayalım, sorgulamayalım. Kapalı bir toplumda değiliz. Demokratik, şeffaf bir toplumda mücadele edeceğiz. Mücadelemizi örterek, kapatarak küfrederek değil." şeklinde konuştu. Koç, soruşturmanın biran önce tamamlanmasını istedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cep telefonu düzeneğine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Koç, net bir cevap vermekten kaçındı ve tahminlerini söylediğini belirtti. Koç, GATA ziyaretinin engellenmesinin yanlış bir uygulama olduğunu ifade etti.
Kaynak: cha