AK Parti Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile telefon konuşması sırasında çekilen beyzbol sopalı fotoğrafıyla alakalı yapılan eleştirileri değerlendirdi. Canikli, "Zaman zaman siyasetçiler dünyada ve Türkiye'de kendilerini vatandaşa yakın ve sadece göstermek amacıyla doğal göstermek amacıyla bir takım davranış biçimlerine girebilirler. Bu her ülkenin şartlarına göre değişebilir. Bu aslında uluslararası alana değil, tamamen iç politikaya yönelik bir amaçtır ve beyzbol sopası ABD için önemlidir. ABD'de sıradan bir vatandaş için önemlidir" dedi.

Canikli, partisinin Giresun İl Başkanlığı tarafından verilen iftar programına katıldı. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Canikli, bir gazetecinin ABD Başkanı Barack Obama'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile telefon konuşması sırasında çekilen beyzbol sopalı fotoğrafıyla alakalı yapılan eleştirilerle alakalı sorusunu cevapladı.

Özellikle fotoğrafla ilgili CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin yanlış değerlendirmelerde bulunduğunu kaydeden Canikli, "CHP'nin Grup Başkanvekilinin bunu Türkiye'ye tepki olarak algılamış. Bu gerçekten inanılır gibi değil. Yoruma bakın uluslararası ilişkide bir fotodan yola çıkarak bu kadar basit, bu kadar yüzeysel bir değerlendirme olmaması gerekir. Değerlendirmelerinde isabet oranı hemen hemen hiç yok. Bugüne kadar öngördükleri söyledikleri hiç birşey gerçekleşmedi. Uluslararası politikada özellikle kelimelerin dikkatli seçilmesi gerekiyor.
Bizim ABD ile ilişkilerimizin içeriği düzeyi ve uygulama biçimi, liderler arasındaki ilişkilere yansıma biçimi itibarıyla önceki dönemlere kıyasladığımızda arada dağlar kadar, tarif edilemeyecek, anlatılamayacak kadar farklar vardır. Eskiden bir Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ya da Başbakanının gelişmiş batı ülkeleri başkanlarıyla görüşmeleri çok büyük olay olurdu. Öncesi ve sonrası günlerce yazılırdı. Hele ABD Başkanı ile görüşmesi günler haftalar öncesinden gazete manşetlerinde konu olurdu. Şimdi Başbakanımız hergün konuşuyor. Türkiye dikkate alınması gereken alınan bir ülkedir. Bu görüntü aynı zamanda bunun yansımasıdır. Dolayısıyla böyle ABD gibi devası bir güç gelecek böyle bir mesaj verecek. Böyle kaba bir mesaj verecek Türkiye'yi huzursuz edecek Baymavi rahatsız edecek böyle birşey olabilir mi? Hangi ABD Başkanı kendi ülkesinin aleyhine olacak bir adım atar. Tipik bir pozdur. ABD Başkanları hayvanları çok sever. Kedi- köpeklerle spor yaparken poz verirler. Onlardan biri de budur. İç politikaya yöneliktir. Ama CHP neyi ne zaman eleştireceğini bilmiyor. Şaşkınlık içindeler. Şaşkınlık CHP'nin temel karakteristiğidir" diye konuştu.
Kaynak: cha