CHP, AK Parti’nin erkene alınması konusunda uzlaştığı yerel seçimlerin 3 Kasım’da yapılmasını önerdi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’yi ziyareti sonrası yaptığı açıklamada CHP’nin seçimlerin erkene alınmasına karşı olmadığını; ancak seçimlerin 3 Kasım 2013’te yapılmasını önerdiğini belirtti. Daha önce AK Parti ve MHP, seçimlerin 27 Ekim tarihinde yapılması konusunda uzlaşmıştı. CHP’nin buna gerekçe olarak da 29 Ekim tatilini gösterdiği belirtildi.

Muharrem İnce ile görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Nurettin Canikli, “MHP ile yaptığımız görüşmede önümüzdeki mahalli seçimlerin 27 Ekim 2013’te yapılmasının uygun olabileceği şeklinde bir ön mutabakat ortaya çıkmıştı. CHP grup başkanvekilleri tarih konusunda 3 Kasım 2013’ün daha uygun olacağı şeklinde görüşlerini paylaştılar. Kendileri böyle bir anayasa değişikliğine karşı olmadıklarını ifade ettiler. Ancak bu amaçla yapılacak olan anayasa değişikliği çalışmalarına aktif olarak birlikte katılmayı düşünmediklerini de bizimle paylaştılar. Yani yapılacak olan düzenlemenin ortak imza ile TBMM başkanlığına takdim edilmesi şeklinde bir çalışmaya katılmayı düşünmediklerini söylediler.” dedi.

MHP'YE TASLAK METİNLE GİDİLECEK

Daha MHP ile yaptıkları görüşmede metin üzerinde anlaşılması halinde teklifin birlikte verilebileceği şeklinde kanaat ortaya çıktığını hatırlatan Canikli, “Yapılacak olan düzenlemenin anayasadaki esas maddelere dokunmama, onlar üzerinde bir değişiklik yapmama, bu amacın anayasaya bir geçici madde eklenmesi yoluyla gerçekleştirilmesinin uygun olacağı şeklindeki kanaatimizi kendileri de uygun karşıladılar. Henüz kendileriyle bir metin paylaşmadık. Ama bugün yaptığımız çalışmanın neticesinde bir taslak ortaya çıkacak bizim tarafımızdan. Hem CHP hem de MHP’ye bu taslağı göndereceğiz, onların kanaatlerini alacağız. Saat 15.00’te bugün kendileriyle görüşeceğiz, bir metinle kendilerine gideceğiz. Eğer metin üzerinde, diğer konularda, içerikte, yöntemde mutabakata vardığımız takdirde AK Parti'li vekillerin imzalayacağı bir anayasa değişiklik teklifiyle Meclis'e başvuru yapılacak.” diye konuştu.

3 Kasım önerisini nasıl karşıladıklarının sorulması üzerine ise Canikli, “3 Kasım’ı hem MHP ile hem de kendi içimizde konuşacağız. Çünkü daha önce MHP ile ön mutabakat var. Bir değişiklik olacaksa mutlaka MHP ile görüşmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Canikli, şöyle devam etti: “Kasıma kalmaması noktasında görüş ileriye sürenlerin kanaati şu. Kasımda bazı bölgelerde kış şartları oluşmaya başlıyor. Mart ayından ekim ayına alınmasının en önemli nedeni ağır kış şartlarından kurtulmak. Martta yapılacak bir seçimde seçim propagandaları aralık-ocak ayında başlar. Dolayısıyla kışın en yoğun dönemleridir. Geçmişte yaşadık bunu. Mevsim şartları temel neden. Kasımla ilgili böyle bir tereddüt olabilir. Özel bir nedeni yok.”

Geçici madde ile bir kez düzenleme yapılacağını kaydeden Canikli, "Anayasadaki hüküm mahali seçimlerin 5 yılda bir yapılacağına ilişkin. Ana maddelere dokunmuyoruz. Geçici madde ile önümüzdeki seçimlerin tarihini değiştirdiğimizde bundan sonraki tüm seçimlerin de tarihi değişmiş olacak. Bunu sağlamak için kalıcı maddelerde değişiklik yapmak gerek. Buna gerek yok." diye konuştu.

CHP'NİN ENDİŞESİ 29 EKİM TATİLİ, BİZİM ENDİŞEMİZ YOK

CHP’nin endişesinin ise 29 Ekim tatilinin seçim tarihi ile birleşme ihtimali olduğunu söyleyen Canikli, “Bazı vatandaşlarımız tatilde olabilme ihtimalinden kaynaklanıyor. Arada pazartesi günü var. Yani 29 Ekim tatili salı günü. Cuma, cumartesi, pazar, pazartesi ve salı birleştirilerek tatil yapılabileceği, bazı vatandaşların bulundukları mekanın dışına çıkabileceği ve oylarını kullanamama gibi ihtimalden bahsettiler. Ama biz böyle bir ihtimal görmüyoruz. Aradaki pazartesi yani 28 Ekim tatil değil. Birleştirmeleri çok mantıklı gözükmüyor. Daha uzun bir tatil olsaydı belki olabilirdi. Kamuya izin verilmediği sürece böyle bir risk gözükmüyor.” ifadelerini kullandı.

Canikli, son olarak mutabakata varılması halinde açılır açılmaz Meclis'teki çalışmalara başlanarak hızlı bir şekilde sonuçlandırılacağını söyledi.
Kaynak: cha