Cep telefonu ve bilgisayarların yaydığı elektro manyetik dalgaların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsetmek istiyorum.
 
Bu cihazlar sayesinde mesajlaşıyor , konuşuyor, yazışıyor, fotoğraf ve video  çekiyor, TV izliyor, müzik dinliyor, banka hesaplarımızı kontrol ediyor ve de daha pek çok şey yapıyoruz. Cep telefonu ve bilgisayar kullanımı gün geçtikçe artıyor dolayısıyla da tehlike gittikçe büyüyor.
 
Uzun süreli bilgisayar kullanmak çocuklarda fiziksel problemlere yol açtığı gibi ; göz rahatsızlıkları , radyasyonun olumsuz etkileri, duruşta ve iskelet yapısında bozuklukları ortaya çıkarıyor.
 
Bilgisayarın manyetik zararlarının yanında ayrıca  insanları sosyallikten uzaklaştırıp çevreden kopararak ; arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerini zayıflattığına dikkat çekmek istiyorum.
 
Her geçen gün daha çok kullandığımız bu cihazların ; işimizi kolaylaştırdığı kadar sağlığımızı da bozduğunu görüyoruz. Başta  kanser , beyin tümörü, yüksek tansiyon olmak üzere  baş ağrısı  , sersemleme  , hafıza kaybı ,  konsantrasyon ve dikkat bozulması gibi olumsuz etkilerinin olduğu uzmanlar tarafından bildiriliyor.
 
Bu cihazların insan sağlığına zararlı olduğu gibi elektronik devrelere de zarar verdiğini görüyoruz. Taşıtlarda ki elektromanyetik fren sistemlerini olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Şehirler arası çalışan  otobüs firmalarında ki uyarıları hepimiz biliriz.
 
Bu zararlar o kadar büyüktür ki uluslararası Kanser Araştırma Ajansı  Cep telefonlarından ve baz istasyonlarından maruz kalınan radyo dalgalarını içine alan elektromanyetik alanları, muhtemel kanserojen içeren 2-B grubuna almıştır. Ülkemizde bu konuda alınan tedbirleri yeterli görmek doğru değildir. Gerekli araştırma , inceleme ve alınacak önlemler konusunda çalışmaların desteklenmesi gerekmektedir.
 
Günlük yaşantımızda vazgeçilmez hale gelen  ;  yararları kadar Zararları da olan bu cihazları tümden hayatımızdan çıkaramadığımıza göre , zararlı etkilerden korunmak için bu konuda uzman kişilerin önerilerine kulak vermemiz gerekiyor. O halde bu önerilere hep birlikte bir göz atalım:  
 
- Cep telefonu görüşmelerini mümkün olduğunca kısa tutup gereksiz konuşmalardan kaçınmak, yakında sabit hat varsa onu tercih etmek.
- Cep telefonu görüşmelerini çocuklardan mümkün olduğunca uzakta yapmak.
- Hamilelikte cep telefonunu acil durumlar dışında kullanmamak,
- Cep telefonlarının en savunmasız zamanda yakalayacağı geceleri cihazı kapatma alışkanlığı kazanmak.
- Cep telefonlarının en çok radyasyon yaydığı zamanlar, telefon çaldığı ve çevirdiğiniz numaranın bağlandığı anlardır. Bu sırada telefonu baş bölgesinden uzakta tutmak.
- Asansör ve otomobil gibi dar ve kapalı alanlarda cep telefonu ile görüşme yapmamak.
- Cep telefonunu gün içinde vücudunuzdan olabildiğince uzakta, çantada; çantanız yoksa, en dış cebinizde taşımak.
- Kullanmadığımız bilgisayarları  kapalı tutmak yada da fişten çıkartmak.  “Stand by” konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik yaratacaktır.
- Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen göstermek şeklinde sıralanmaktadır.
 
Anılan tedbirleri almakla zararları etkileri yok etmiş olmadığımızı sadece azalttığımızı unutmayalım. Uyarı ve önerileri dikkate almadığımızda yarın ortaya çıkması muhtemel rahatsızlıklarda  tedbir  almadığımız için hayıflanmak boşuna olacaktır. Keşke dememek için geleceğimize sahip çıkalım.