Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılağaç Turizm Merkezi(KTM) bulunan konaklama tesisinin kongre turizminin yaygınlaşmasında rol model olduğunu belirten Starlight Convention Center Otel Sahibi Ünal Akpınar, Türkiye'nin kongre, sağlık, engelli ve spor turizmi potansiyelinin İspanya, Yunanistan ve Mısır'a göre yüksek olduğunu söyledi.

Kongre turizmine yönelik yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Akpınar, konaklama tesislerinin yılın 12 ayı kongre turizmine yönelik hizmet verdiğini ve kışın dünyanın değişik ülkelerinde gelen 30 futbol takımının antrenmanlarını otel sahalarında yaptığını kaydetti. Konaklama tesislerinde kongre turizmine yönelik hizmetin yüzde 60'nı Rus, Avrupa ve İskandinav ülkelere verdiklerini belirten Akpınar, dünyaca ünlü marka ürünlerin yöneticilerinin kongrelerini Manavgat'ta yapmasının Türkiye'nin tanıtımına fayda sağladığına inandıklarını ifade etti.

Bölgede kongre, sağlık, engelli ve spor turizminin yaygınlaşması için Avrupa ve Rus turistler yanı sıra Çin, Güney Kore ve Japon'da yabancı konuk gelmesini istediklerini anlatan Akpınar, bunun için ilk önceliğin Türk Hava Yolları(THY)'nın Pekin, Tokyo ve Seul'dan Antalya'ya direk uçuş seferleri başlatması gerektiğini söyledi. THY'nın Pekin, Tokyo ve Seul'dan Antalya'ya direk uçuşların başlatmasıyla bölgede Çin, Japon ve Güney Kore turist hareketliliğinin artacağının altını çizen Akpınar, kongre ve sağlık turizminde Türkiye'yi birinci sırada tercih eden ülkenin Rusya olduğunu, direk uçuş sorunu çözülürse bunu ikinci sırada Çin ve üçüncü sırada Japonların takip edeceğine inandıklarını kaydetti. Akpınar, "Kongre turizminde marka olduk, bunu engelli sağlık ve spor turizmine de taşımak istiyoruz. Kongre turizminde yüzde 60 tercihi Rus ve Avrupalı turistler tercih ediyor. Son yıllarda buna İskandinav ülkeleri ekledik. Kongre, sağlık, engelli ve spor turizminde Çin, Japonya ve Güney Kore çok büyük potansiyel. Çin'de çok zengin iş adamları Türkiye ile kongre ve sağlık turizmine yönelik çalışma yapmak istiyor. Fakat Pekin-Antalya arası direk uçuş olmadığı için netice alamıyoruz. Zengin Çinli iş adamlarını bölgemize kongre turizmi ile çekmeliyiz. Bilindiği üzere kongre turizmine yönelik programlar bir yıl öncesinden yapılıyor. ABD bir bilim adamı ve Çinli ve Japon iş adamı aktarmalı uçakla Antalya'ya gelmek istemiyor." dedi.

Akpınar, engelli turistlerin genelde sağlıklı insanlarla tatil yapmak istediğini ve otellerinin bazı alanlarını engellilerin rahat bir şekilde tatil yapmasını sağlamak için dizayn ettiklerini ifade etti.

Akpınar, Antalya bölgesinde kongre ve sağlık turizmi ön planda tutulursa kışın konaklama tesislerinin dafa fazla kişiyi istihdam ederek, işsizliğin önüne geçilmiş olacağını dile getirdi.
Kaynak: cha