Süt ve süt mamulleri üretici birlikleri, kaba yemdeki fiyat artışının önüne geçilmezse Kurban Bayramı öncesi anaç sığır kesiminde artış olabileceğini bildirdi.

        Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB), 2007-2008 yılları arasında dünyada ve ülke genelinde şiddetli kuraklığın kaba yem fiyatlarının artmasına bağlı anaç sığır besicilerinin hayvanlarını kesime vermek zorunda kaldığını ifade etti. MASÜB Başkanı Bilal Ay, yaptığı açıklamada 'Kurban Bayramı Öncesi Anaç Sığırlarımızı Kesime Verdirmeyelim' kampanyası başlattı.

        Kaba yem açığındaki fiyat artışı kontrolünün kısa sürede çözülmezse 4 yıl önce yaşanan krizin önümüzdeki günlerde Türk besicisinin kapısını yeniden çalacağına dikkat çeken Başkan Ay, son bir ay içinde samanda yüzde 400, yoncada ise yüzde 150 artış olduğunu kaydetti. Kaba yem açığındaki fiyat artışının önüne geçilmezse, gelir gideri karşılamazsa anaç sığırlarını kasaba kestirmek zorunda kalacağını belirten Ay, bunun kısa süreli et fiyatlarında düşüş sağlasa da ülkedeki büyükbaş hayvan besiciliğine çeyrek asır darbe vuracağını söyledi.

        Ay, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizde maalesef son 5 yıldır kaba yemde önüne geçilmez bir yükseliş var. Bu bir türlü durdurulmuyor. Ülkemizde kuraklık olmadığı zamanda yem fiyatları artış gösteriyor. Verimli hayvancılıkta dünyanın kabul ettiği bir gerçek var. Oda bir inek hem kendini, hem yavrusunu hem de sahibini beslemek zorundadır. Bir litre süt ile 1.5 kg yem alınabilmelidir. Bu denge bozulursa üretici işin içinden çıkamaz. Bugün üretici bir litre sütle bir kilogram yem alamıyor. Yemin çuvalı bir ay içinde 35'den 45'e çıktı. Çıkmaya da devam ediyor. Önüne geçilmezse önümüzdeki bir ay içinde anaç sığırlar kesime gidecektir. Bir anaç sığırın kesime gitmesi demek bir ahırdan 4 hayvan kesmek demektir. 2008 yılında yapılan hatayı halen telafi edemedik. Dışarıdan et ithal etmek zorunda kaldık."

     Ot ve saman ithalinin sorunun köklü çözümüne kalıcı bir fayda sağlamayacağını belirten Ay, devlet eliyle acil bir önlem alınarak kaba yemde karaborsacılık yapanlar deşifre edilerek, acilen fiyatların makul seviyeye çekilmesi gerektiğini hatırlattı. Kaba yemde fiyatların sürekli artış göstermesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı desteklemeleri bir anda sıfırladığının altını çizen Ay, kaba yem açığını kapatmada ve hayvancılıkta gelir gider dengesini en iyi şekilde ayarlayan ülkelerin başında Almanya, İsviçre, Hollanda, Kanada ve Polonya olduğunu kaydetti.

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, verilerine göre ilçede kayıtlı 32 bin 600 büyükbaş sığır bulunuyor.
Kaynak: cha