İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve öğrencileri, bu yıl “Festival Akademi” ile festivalde yer aldı. Festivalin Sosyal Sorumluluk Ödülü, “Uzun İnce Bir Yoldayım” filmi ile Festival Akademi Ekibi’nin oldu.

52. Antalya Film Festivali’nde İÜ’ye Özel Ödül

Bu yıl 29 Kasım–6 Aralık 2015 tarihleri arasında düzenlenen 52. Uluslararası Antalya Film Festivali, “Altın Portakal” ödüllerinin verildiği törenle sona erdi. Sinema profesyonelleri ve sinema tutkunlarını buluşturan festivalde Türkiye ve dünya sinemasından en yeni filmleri gösterildi. Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve sunuculuğunu Oktay Kaynarca’nın yaptığı ödül gecesinde Altın Portakallar sahiplerini buldu.

Festivalin Sosyal Sorumluluk Ödülü, İstanbul Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi ekibinin ortak yapımı “Uzun İnce Bir Yoldayım” filmine verildi. Ödülü İÜ Rektör Danışmanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu, öğrencileri temsilen Öğrenci Hilal İpekçi, Antalya Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin (ÖZGEBİR) hocaları ve öğrencileri Festival Direktörü Elif Dağdeviren’in elinden aldı.

İÜ İletişim Fakültesi’nden Anlamlı Proje

Festivalde bu yıl bir ilk yaşandı. İstanbul Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi ve öğrencileri, “Festival Akademi” ile festivalde yer aldı. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin sosyal sorumluluk ayağını da temsil eden Festival Akademi, bu yıl konuşma, işitme, zihinsel, fiziksel engelli ya da otistik çocuklara eğitim veren ve onları hayata hazırlayan ÖZGEBİR merkezli bir proje gerçekleştirdi.

“Festival Akademi” kapsamında proje ekibi, ÖZGEBİR’den yola çıkarak “Uzun İnce Bir Yoldayım” adlı 20 dakikalık bir kısa film çekti. Genel Koordinatörlüğü’nü İÜ Rektör Danışmanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu’nun yaptığı filmin İstanbul Üniversitesi ekibinde İletişim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ümit Sarı, Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin, Yrd. Doç. Dr. Onur Akyol ve öğrenciler Yusuf Tekke, Fatih Çalışkan, Atıl Boğa, Ersin Sel, Hilal İpekçi yer alıyor. İÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı’ndan ise Program Başkan Vekili Doç.Dr. Özgü Yolcu ve 1. sınıf öğrencisi Betül Günay bulunuyor. Başkanlığını İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık’ın yaptığı Akdeniz Üniversitesi ekibinde ise Öğr. Gör. Doğacan Aktaş, Vedat Oyan, Sultan Koca, Necip Canan, Mehmet Kaşkır, Kazım Akgüneş ve Mahmut Atılgan yer aldı. Festival öncesi öğretim üyeleri ve öğrenciler belirli aralıklarla bir araya gelerek Özel Eğitim Okulu’nu ziyaret etti, çekimler yaptı, eğitimcilerle ve velilerle sohbet etti. 2 haftalık süre içerisinde tüm çekimleri ve kurguyu tamamlayan Festival Akademi Ekibi, özel eğitime gereksinimli öğrencilerin yaşamını, sorunlarını ve başarılarını anlatan bir film ortaya çıkardı.

Uzun İnce Bir Yoldayım’ın Öyküsü

Filmde, ÖZGEBİR öğrencisi olan Şerife, piyano ile ilk kez bu okulda tanışmıştır. Öğretmenlerinin teşvikiyle piyano çalmaya başlayan Şerife, artık kendini çok daha değerli hissetmektedir.

Babasını kısa bir süre önce kaybetmiştir. Bir yandan okuluna devam etmekte bir yandan da annesine çiçek serasında yardım etmektedir. Şerife ve arkadaşları fırsat verildiğinde pek çok engelin aşılabileceğini herkese gösterir.

Filme Özel Gala Yapıldı

Festival Akademi kapsamında hazırlanan “Uzun İnce Bir Yoldayım” adlı kısa film, 5 Aralık 2015 tarihinde Antalya AKM Aspendos Salonu’nda özel bir galada sinemaseverlerle buluştu.

52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin sosyal sorumluluk projelerinden biri olan “Uzun İnce Bir Yoldayım”ın galasına, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in eşi Ebru Türel, yönetmen, oyuncu, gazeteci ve sinemaseverlerle birlikte özel gereksinimli bireyler ve aileleri katıldı.

ÖZGEBİR öğrencilerinin rol aldığı filmin galası, Altın Portakal için yarışan filmlerin galasını aratmadı. Yarışma filmlerinde olduğu Festival Direktörü Elif Dağdeviren’in sunumuyla başlayan galada, Ebru Türel merkezi tanıtan kısa bir konuşma yaptı. Ardından “Uzun İnce Bir Yoldayım” filminin gösterimi gerçekleşti. Alkışlarla sona eren gösterim sonrası Festival Akademi Ekibi, seyircilerin sorularını yanıtladı. Festivalin Sosyal Sorumluluk Ödülü’ne layık görülen “Uzun İnce Bir Yoldayım” filmi, basın mensupları tarafından da yoğun ilgi gördü.

Festival Akademi Ekibi Sektörle Buluştu

Festival Akademi Ekip üyeleri, bir yandan film çekimlerini gerçekleştirirken bir yandan da film gösterimlerini takip etti. Ekip üyeleri aynı zamanda Antalya’ya gelen yönetmen, yapımcı, senarist, görüntü yönetmeni, oyuncu ve diğer profesyonellerle atölye ve söyleşilerde bir araya geldi. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin enerjisini ve heyecanını geleceğin sinemacılarına aktarmak; festivale gençleri sadece “seyirci” değil “üreten” olarak da dâhil etmek, sektörün önde gelen isimleriyle buluşturarak eğitimlerine katkıda bulunmak için başlayan Festival Akademi’nin bu yılki konusu “Eğitime Yeniden Bakış” idi.

Editör: Haber EDİTÖR