26 Aralık 2015, Soma  Danıştay 6. Dairesi, Yırca köylülerinin ve Greenpeace’in birlikte açtığı davada, Yırca köyü yakınlarında kurulması planlanan Soma Kolin Termik Santrali için verilen acele kamulaştırma kararını esastan iptal etti. Danıştay, 7 Kasım tarihinde acele kamulaştırma için yürütmeyi durdurma kararı vermiş, ancak bir gün önce şirket kararı beklemeden 6000 zeytin ağacını kesmişti.

 

25 Aralık 2014 tarihinde açıklanan kararın gerekçesi de bugün avukatların eline ulaştı. Kararın gerekçesinde, acele kamulaştırma kararının ancak yurt savunması için ve Bakanlar Kurulu tarafından verilecek olağanüstü hallerde verilebileceği ifade edilirken, var olan zeytinlik yasası uyarınca zeytinliklere 3 km mesafede kimyevi atık bırakan toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı ve işletilemeyeceği ifade ediliyor. Kararda, zeytinliklerin Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile koruma altında olduğu da belirtiliyor.

 

Zeytin yasası korunmalı

Greenpeace’in ve köylülerin avukatı Deniz Bayram, “Davayı, esastan iptal kararı ile kazandık. Bu karar ile birlikte Soma Kolin Termik Santrali’nin Yırca zeytinliklerinde kurulmasının hukuksuz olduğu bir kez daha görülmüş oldu. Bu karar zeytinlik alanlar üzerine planlanan enerji yatırımlarına karşı hukuk mücadeleleri için de bir emsaldir. Var olan zeytin yasası sayesinde, köylüler çevreyi ve sağlıklarını tehdit edecek bir termik santralin daha, yanı başlarında yer almasından kurtulmuş oldu.  Burada yaşananlar bir emsal olmalı ve doğayı, çevreyi, insan sağlığını ve küçük zeytin üreticilerinin geçim alanlarını yok eden kirli enerji yatırımları değil, dünya lideri konumunda olduğumuz zeytinciliğimiz korunup desteklenmeli, zeytin yasası korunmalıdır” dedi.

 

Davaya müdahil olan şirket ise, Proje hakkında ÇED Olumlu Kararı’nın verildiğini, acele kamulaştırma kararı hukuka aykırı olsaydı, ÇED Olumlu Kararı’nın da verilmeyeceğini ifade etmesine karşın, Danıştay, acele kamulaştırma kararının hukuka aykırı olduğunu ve ÇED Olumlu Kararı’na karşı da, Manisa İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını ifade ederek, köylülerin ve Greenpeace’in açtığı ÇED iptal davasını referans vermiştir.

 

Zeytini seviyorum

Greenpeace’in, zeytinlikleri maden ve kömür santrali yatırımlarına açacak yasa tasarısının geri çekilmesi içinwww.zeytiniseviyorum.org üzerinden yürüttüğü kampanyaya bugüne dek 30 binin üzerinde insan imzalarıyla destek verdi.

Editör: Haber EDİTÖR