Bu hafta sonu üniversite giriş sınavının ilki olan YGS sınavı var. Uzmanlar bu süreci bir üst öğrenime ve meslek edinmeye yönelik olduğu için aynı zamanda uzun, yorucu ve stresli olarak tanımlıyor ve son günlerin sağlıklı geçirilmesinin sınav performansını etkileyeceğini ifade ediyor.

Zambak Yayınları PDR Uzmanı Mahmut Sarıgül, sınav öncesinde ne kadar iyi hazırlanılmış olsa da her öğrencinin az çok eksiklerinin olduğunu düşünebileceğine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: “Bu eksiklikleri kapatma adına son günlerde canhıraş çalışılması kazanımdan çok kaybettirebilir. Özellikle sınavdan bir önceki günü tamamen dinlenmek, açık havada aralıklı yürüyüşler yapmak, ders ortamından uzak sakin bir şekilde geçirmeye çalışmak çok daha sağlıklı olacaktır. Aksine yoğun bir temponun olması stresin artmasına sebep olabilir.”

SINAV GÜNÜ VE SINAV ZAMANI

Sınavdan önceki akşam normal uyku durumu gelmeden önce yatağa girilmemeli, çok ağır yiyeceklerden kaçınılmalı, etki derecesi yüksek gerilimli bir film ya da şiddeti yüksek tartışma programları izlenilmemelidir. Güzel bir kitap okunabilir.

Öğrenci sabah kalktığında öncelikli olarak kendisini rahat hissedeceği elbiselerini giyerek güne başlamalıdır. Aşırıya kaçmamak şartıyla kahvaltısını yapması çok önemlidir. Bu aşamadan sonra sınav olacağı okula giderken şu düşüncede olması öğrenciyi rahatlatacaktır. Bu güne kadar iyi bir çalışma yaptım. Öğrenmem gereken konuları öğrendim ve şimdi bunun ödülünü alma zamanı geldi ve ben hazırım. Ve ne istediğimi de çok iyi biliyorum. Zihnimizde bu tür düşüncelere bu hafta içinde de sık sık yer vermek çok iyi gelecektir.

NEFESE DİKKAT

Sınavda nefes çok önemlidir. Beynin çalışma enerjisi , oksijen ve glikozdan sağlanır. Burundan tam nefes almak ve ağızdan yavaş yavaş vermek doğru nefestir. Beyinde glikozun yanması çok oksijenle daha sağlıklı olacağı için düşünme ve dikkat süresi de daha sağlıklı olacaktır, gerginlik de daha aza inecektir. Sınava kadar ve sınav boyunca bu nefes egzersizleri çok sık yapılmalıdır. Sınavdan önceki günlerde deve sınav daha başlamadan ve belli aralıklarla 3-5 derin nefes hiçbir şey yapmadan yapılmalıdır. Yarım nefes diye tanımlanan sık ve az nefes almak dikkati, odaklanmayı vs. etkileyebilir. Sınavda yorgunluk hissedildiği, dikkatin dağıldığı durumlarda sınavı bırakarak yaklaşık 20-30 saniye süre ile avuç içleriyle gözleri kapatarak dinlendirmek ve derin nefes egzersizleri yapmak ta çok yaralıdır. Sınav tekniği olarak da, cevabı bilinemeyen bir soru ile karşılaşıldığında o soruya takılmamalı diğer sorulara geçilmelidir. İlerleyen süre içinde o soruya ilişkin ipuçları gelmeye başlayacaktır.

Editör: Haber EDİTÖR