Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, geçtiğimiz mayıs ayında faaliyete geçen Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM)’in önemli bir mağduriyeti ortadan kaldırdığına da değindi. Ankara ve Gaziantep’ten sonra ve Türkiye’de 3.sü Samsun’a kurulan ÇİM’i yılbaşından itibaren tüm il geneline yayacaklarını söyleyen Başsavcı Yeldan, “Şuan soruşturma kalitesi bakımından Türkiye’de en iyiyiz. Yerini gizli tutuyoruz. Personeli branşlarında çok uzman kişilerden oluşuyor." dedi.

Yargı sistemini ve alt yapısını güçlendirmek amacıyla ülke genelinde önemli çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, fiziki şartların yeterli hale gelmesiyle Samsun’a HSYK tarafından 5 yeni mahkeme kurulacağını belirtti. Başsavcı Ali Yeldan, şuan yeni mahkemeleri hakim atanmasını beklediklerini kaydetti. Yeni adliye binası tamamlanana kadar yeni mahkemelerin ve hakimlerinin hazır olacağını ifade eden Yeldan, “Zaten Bölge Ağır Ceza Mahkememiz kurulmuştu. O süreçte atanan hakimlerimiz bu mahkemede görevlendirildi. Yeni atanacak hakimlerimiz de kurulacak bu yeni mahkemede görevlendirilecek. Bunlar 2 tane Asliye Hukuk, 1 tane Asliye Hukuk, 1 tane Suç Ceza Mahkemesi, 1 tane de İş Mahkemesi olacak. Yani geçtiğimiz yıla göre daha etkili bir yargı sistemi ve soruşturması yapacağız.” diye konuştu.

SUÇA ÖZEL SAVCI DÖNEMİ

Bazı suçlara, o konu da uzman savcıların bakacağı bilgisini veren Cumhuriyet Başsavcısı Yeldan, “Savcılarımızı branşlara ayırdık. Örneğin sağlık personeline, adli kolluk görevlilerine, icralarla ilgili, ceza infaz kurumlarında işlenen suçlarla ilgili konusunda uzman savcılarımız görevlendirildi. Daha önce aile içi şiddet, sporda şiddet ve uzlaşma bürolarımız kurulmuştu. Savcı görevlendirmekle derli toplu soruşturma yapmak suretiyle görev başlıkları oluşturuldu. Biz burada işlenen suçlarla ilgili savcılarımızda uzmanlaşmayı sağlıyoruz. Bireysel uyuşturucu ticareti, örgütlü suçlar, adi suçlar ve çocuk suçlarına bakan savcılarımız ayrıdır. Bu ihtisaslaşmayla görev alanına giren savcılarımız bunları takip ediyor. Bütün bunlar ileri ki dönemlerde daha etkili ve hızlı soruşturmalar yapılmasını sağlayacak.” bilgisini verdi.

“ÇİM’İ EN ETKİLİ ŞEKİLDE KULLANIYORUZ”

Aile mahkemesi sayısını 4’e çıkardıklarını, icra dairelerinin sayısını artırarak iş yoğunluğunu dengeli şekilde dağıtacaklarını açıklayan Yeldan, 5 Mayıs’ta kurulan Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM)’nin önemli bir mağduriyeti ortadan kaldırdığına da değindi. Ankara ve Gaziantep’ten sonra ve Türkiye’de 3.sü Samsun’a kurulan ÇİM’i yılbaşından itibaren tüm ile yayacaklarını söyleyen Başsavcı Yeldan, “Şuan soruşturma kalitesi bakımından Türkiye’de en iyiyiz. Yerini gizli tutuyoruz. Personeli branşlarında çok uzman kişilerden oluşuyor. Sağlık ve Adalet Bakanlığı da destek veriyor. Yargılama süresindeki kısalık bakımından da güzel sonuçlar alıyoruz. Tüm soruşturmanın ilgiyi uzmanlar tarafından yürütülmüş olması, çok modern, çağdaş ve öncü bir uygulama. Soruşturmanın her aşamasında mağdurun yeniden mağdur edilmemesi için merkezimiz önemli bir işlevi yerine getiriyor. Her işlem tek merkezde yapılıyor ve tek adamda bitmiş olması bakımından Samsun için önemli bir imkandır. Bunu en etkili bir şekilde kullanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: cha