Kazalar sonrası yaralıya sağlık görevlileri dışında yapılan müdahale yatağa bağlı yaşamaya mahkum edebiliyor. Uzmanlar, sıkışmalı trafik kazalarında kalıcı bir rahatsızlığının oluşmaması için yaralının araç içinden sağlık görevlileri tarafından çıkarılması gerektiğini belirtiyor.

Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Kuru, trafik kazası sonrası yaralının sağlıklı bir şekilde taşınmasının çok önemli olduğunu söyledi. Kaza sonrası yaralıyı işin ehli olmayan kişiler tarafından karga tulumba taşınmasının yaralıyı yatağa mahkum hale getirebileceğinin altını çizen Kuru, yılda 150 bin insanın kazalara bağlı sakat kaldığını, kalıcı rahatsızlıkların çoğunun ise yanlış taşımaktan kaynaklandığını kaydetti.

Kaza sonrası yaralıya yardım etmede ilk yardım bilgisinin olmasının hayat kurtarma adına çok önemli olduğuna işaret eden Kuru, ilk yardım bilgisi olmayan kişinin yapacağı müdahalenin yaralıya 'son darbe' olabileceğini ifade etti. Kuru, "Kaza sonrası yaralıya müdahale ilk yardım bilgisi olan kişiler tarafından yapılmalı. Sıkışmalı trafik kazalarında sağlık görevlileri gelinceye kadar yaralılar çoğu zaman etrafa toplanan kişiler tarafından karga tulumba çıkartılıyor. Buda çoğu zaman yaralıya iyilik yapacağım derken son darbe oluyor. Yatağa ve tekerlekli sandalyeye mahkum ediyor. Trafik kazalarında yaralıya müdahalede en fazla yapılan hata kişiyi ne olursa olsun bir an önce sağlık kuruluşuna götürmeye çalışmak oluyor. Buda çoğu zaman karga tulumba şeklinde oluyor. İlk yardım bilgisi olmayan kişilerin yaptığı müdahale çoğu defa omurilik zedelenmesinden felç kalabiliyor." dedi.

Kuru, merhum Aydın Menderes'in kaza sonrası yanlış taşınması sonucu uzun yıllar tekerlekli sandalyeye mahkum yaşamak zorunda kaldığını söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı verilerine göre Türkiye'de 860 bin trafik kazası meydana geldiğini 5 bin 300 kişinin hayatını kaybettiği ve 150 bin kişinin ise kazalara bağlı sakatlandığını belirtildi.
Kaynak: cha