Bursa Valisi Şahabettin Harput, faaliyeti durdurulan maden ocağının çalışmadığını, yalnızca Doğancı Barajı'nın kirlenmesini önlemek için duvar yapıldığını belirtti.

        Yazılı ve görsel medyada çıkan, ‘Bursa Valiliği tarafından kapatılan, Doğancı Barajı içme suyunu kirleten mermer ocağının faaliyetine devam ettiği’, şeklindeki haberler üzerine konuyu inceleten Bursa Valisi Şahabettin Harput, konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

        Vali Harput, Doğancı Barajı’nın üç ay önce kirletildiği yolundaki haberler nedeniyle kamuoyunda oluşan rahatsızlık sonucu, Valilik olarak oluşturdukları bir ekiple olayı yerinde incelettiklerini kaydetti. Yapılan incelemede Doğancı Barajı’nın Dağakça köyündeki bir maden işletmesi tarafından kirletildiğinin tespit edildiğini anlatan Harput, ocağın faaliyetinin eksiklik ve aksaklıkların giderilip, kirlenme duruncaya kadar ertelendiğini hatırlattı.

        KARARA RİAYETSİZLİKLİK YOK

        Bu günlerde basına yansıyan faaliyeti durdurulan ocağın bu karara riayet etmeyerek yeniden faaliyet yürüttüğü ve barajı kirletmeye devam ettiği şeklindeki haberler üzerine açıklama yapma gereği duyduğunu anlatan Harput, şunları söyledi: “Bu haberler üzerine konuyu yeniden araştırdık. 7 Eylül 2012’de İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri ve Büyükşehir Belediyesi BUSKİ idaresinden geniş bir heyetle olay mahallinde inceleme yaptırdık. Yapılan inceleme sonucu buranın daha evvel eksiklik ve aksaklıklar nedeni ile durdurulduğu ifade edildi. O kişiye bu eksiklikleri giderinceye kadar faaliyeti durdurma talimatı verildi. Yerinde yapılan incelemede durdurma kararında herhangi bir aksaklık olmadığı, karara riayetsizlik olmadığı bizzat heyet olarak yerinde tespit edilerek tutanak altına alındı.”

        Alınan karara riayet etmemenin ayrı bir suç ve ayrı bir cezası olduğuna dikkat çeken Vali Harput, “Oradaki vatandaşın faaliyetin durdurulmadığı şeklinde gördükleri hadise ise şudur ki; faaliyeti durdurulan işletmeye Doğancı Barajı'na teresubatın gelmemesi için bölgenin önünün bir duvarla kapatılması, ona göre gereken tedbirlerin alınması konusunda gerekli talimat verilmiş idi. Adı geçen şahıs ve işletme tarafından Valiliğin teknik ekibinin önerisi üzerine orada geleceğe dönük, Doğancı Barajı'nın kirlenmesinin önüne geçilmesi için bir duvar yapıldığı belirtildi. Yerinde inceleme yapan arkadaşlarımız da bu beyanı doğruladı.” dedi.

        Kamuoyunda ve basında çıkan haberlerin mevcut duvarın fark edilmeyerek faaliyetin yeniden devam ettiği şeklinde algılandığına dikkat çeken Vali Harput, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü şu anda gerek BUSKİ, Özel İdare ve Devlet Su İşleri'nin bizzat yerinde yaptıkları çalışmalarda bu faaliyetin herhangi bir şekilde devam etmediği, kesinlikle durduğu tespit edildi. Alınan kararlar mutlaka takip edilir, uygulanır ama uygulamayan kişiler olursa da onlar hakkında yasal müeyyide yerine getirilir.”

        Söz konusu yerde yürütülen çalışmanın barajın kirlenmesini önlemek için duvar inşası olduğunu bildiren Harput, “Vatandaşlarımızın endişesine mahal bir durum söz konusu değildir. Ayrıca ben basınımız ve vatandaşlarımızın duyarlılığından da memnunum. Son derece duyarlı davrandıkları için de kendilerine teşekkür ediyorum.” ifadesine yer verdi.

        Çevrenin kirlenmesine yönelik faaliyetlerin haber verilmesinin bir vatandaşlık görevi olduğunun altını çizen Vali Harput, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu konuda toplumun duyarlı davranarak anında konuyu yetkili mercilere haberdar etmeleri bir yurttaşlık görevidir, bir sorumluluk gereğidir ve o manada da yapılan çalışmayı fevkalade değerli buluyorum. Konuyu tekrar gündeme getirdikleri için de hem siyasilerimize, hem de medyamıza teşekkür ediyorum.”
Kaynak: cha