Mardin’de 2009 yılından beri devam eden tarihi dönüşüm projesi devam ediyor. TOKİ, Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında daha önce belirlenen bin 500’e yakın beton bina 2014 yılına kadar yıkılacak. Şu ana kadar 100’e yakın beton ev yıkıldı. Valilik kamulaştırma çalışmalarını hızlandırırken, 2013 yılında belirlenen 570 evin yıkılması hedefleniyor. Yaklaşık 100 milyon TL’ye mal olacak proje kapsamında şu ana kadar 30 milyon TL harcandı.

Türkiye’nin önemli projelerinden bir tanesi olan Mardin Tarihi Dönüşüm Projesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan himayesinde bütün hızı ile devam ettiğini belirten Mardin Valisi Turhan Ayvaz, proje tamamlandığında Mardin'in 100 yıl önceki eski ihtişamlı haline döneceğini söyledi. Ayvaz, Mardin'in UNESCO tarafından koruma altına alınacağını kaydetti.

Venedik ve Kudüs'ten sonra dünyanın üçüncü sit alanı içinde olan Mardin'in tarihi varlıklarını korumak için bu yıl önemli projeleri hayata geçireceklerini belirten Vali Ayvaz, "Şu anda alt yapını bitmesini bekliyoruz. Mardin'in, mevcut kültürel varlıklarının bir bir onarılarak inanç ve kültür turizmine kazandıracağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sağladığı katkıların dışında yöre iş adamları, çeşitli sivil toplum örgütlerinin de katkılarını sağlamanın çabası Betasus içindeyiz. Mardin'in dünya turizm merkezi haline gelmesi için herkesin elini taşın altına koyma vakti geldi. Mardin'deki restorasyonlara hiçbir ayrım yapmadan devam ediyoruz." dedi

    HİÇBİR DİN AYRIMI YAPMADAN BÜTÜN İBADETLERİ RESTORE EDİYORUZ

    En fakir ailenin evinden tutun en farklı inançlardaki mabetlere kadar hepsini restorasyon çalışması kapsamına aldıklarını vurgulayan Vali Ayvaz, konuşmasına şöyle devam etti "Şu ana kadar birçok kilise ve ibadethanenin restorasyona tabi tutuldu. Süryani cemaatine ait Deyrulzafaran Manastırı, Kırklar Kilisesi, Mor Yakup Manastırı gibi önemli dini merkezlerin restorasyonları yapıldı. Şu anda Meryem Ana kilisesi restorasyonu başladı. Önümüzdeki yıl ibadete açılacak. Tarihi kentte birinci derece sit alanı ilan edilen Birinci Cadde güzergâhından üst kesime kadar yayılan yerleşik alanda çarpık ve kaçak yapılar bir bir tespit edildi. Tarihi kentin sit alanı içinde daha önce imar edilen, başta kamu binaları olmak üzere yıkımı yapıldı. Önümüzdeki yıldan itibaren hedefimiz en az 300 beton binayı yıkmaktır. Yıkımlarda azami hassasiyet gösterip vatandaşlarımızı mağdur etmemenin çabasındayız. Bu proje Mardin için tarihi bir döngüdür. Mardin geleceğini inşa edecektir. Bunun için çalışıyoruz."
Kaynak: cha