Muğla’nın Fethiye ilçesinde yürüyüş yapmak için geldikleri Kelebekler Vadisi’nde uçuruma düşen çantalarının peşinden giden iki arkadaş kayalıklarda mahsur kaldı. Havanın kararması nedeniyle bulundukları yerden çıkamayan iki arkadaş, jandarma ve AKUT ekiplerinin 3 saat süren operasyonu sonrasında kurtarıldı.

Burdur’un Bucak ilçesinde üniversiteye kayıtlarını yaptıran Furkan Değirmenci(21) ve Samet Işık(20), tatil için Fethiye’ye geldi. İlk gün Fethiye’de yürüyüşe çıkan ikili, Ölüdeniz’de bulunan Kelebekler Vadisi’ne gitti. Akşam üzeri vadiye dağ yolundan iniş yapmaya hazırlanan iki arkadaş, 300 metre yüksekliğindeki kayalıklardan inişe başladı. Bölgenin yabancısı olan iki üniversite öğrencisi yanlış güzergaha girdi. Bu sırada öğrencilerden Furkan Değirmenci’nin sırt çantası kayalıklardan vadinin derinliklerine düştü. İçerisinde okul evrakları bulunan çantayı bulmak için çantanın düştüğü bölgeye hareket eden iki arkadaş, 50 metre iniş yaptıktan sonra çantayı bulamayacaklarını anlayınca geri dönmek istedi. Ancak indikleri sarp kayalıklardan tırmanmakta zorlandı. Hava iyice kararınca Samet Işık ile Furkan Değirmenci, kayalıklarda mahsur kaldı. Cep telefonu ile yardım isteyen gençlerin imdadına jandarma, AKUT ve bölgede yaşayan vatandaşlar yetişti.

Fethiye AKUT ekibi, gençleri kurtarmak için Hisar Mahallesi’ne geldi. Öncelikle gençlerin yerini belirleyen ekipler, kurtarma operasyonu için çalışmalara başladı. Bölgenin sarp ve tehlikeli olması nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alan AKUT ekibi, hazırladıkları istasyondan halatlarla inişe başladı. Yaklaşık 35 metre inişin ardından Işık ve Değirmenci’ye ulaşan ekipler, gençleri yukarı çekmek için halatlara bağladı. Gençlerden önce Samet Işık, ardından da Furkan Değirmenci, mahsur kaldığı kayalıklardan çıkarıldı. Yaklaşık 4 saat mahsur kalan Işık ve Değirmenci’nin bitkin oldukları gözlendi.

İki genç, ifadeleri alınmak üzere Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığı'na götürüldü. Bölgede herhangi bir yön tabelası olmamasından şikayetçi olan gençler, “Kelebekler Vadisi’ne doğru tabela gördük. ‘Girilmez, inilmez’ diye bir şey yoktu. Arkadaşımın sırt çantası kayalıklardan aşağı yuvarlanınca onu almak istedik. Bir süre indik, ancak bulamadık. Çıkmaya çalıştığımız sırada karanlık çökünce daha fazla ilerleyemedik.” dedi.

Operasyonu yöneten Fethiye AKUT ekip lideri Ersin Gür, gençleri başarılı bir şekilde kurtardıkları için mutlu olduklarını söyledi. Aynı bölgede 20 gün içinde 2’inci kurtarma çalışmasını yaptıklarını anlatan Gür, yetkilileri bölgeye yönlendirme tabelaları koymaları konusunda uyardı.
Kaynak: cha