Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC ile Rum kesimi arasındaki müzakere sürecine ilişkin, “Bu yıl içerisinde bir sonuca ulaşılmasını yani adada kalıcı adil bir barışa ulaşılmasını arzu ediyoruz” dedi.
Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yi AB Bakanlığı'nda kabul etti.

KKTC’de bulunduğu süre zarfında çok faydalı görüşmeler yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu, bunlardan en önemlisinin de AB Bakanlığı ile KKTC Dışişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, bu protokol gereği KKTC’nin AB sürecinde kendilerine her türlü desteği vereceğini söyleyerek, “AB Bakanlığı olarak biz de uzmanlık desteği vereceğiz, karşılıklı tecrübelerimizi paylaşacağız, birlikte projeler oluşturacağız ve bu projelerin finansman kaynağını beraber oluşturmaya çalışacağız” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu ilk çalışma toplantısının bugün yapılacağını kaydetti.

Türkiye olarak adada devam eden barış sürecini de desteklediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Temsilcilerin haftada bir değil, en az iki kere buluşmasını ve liderlerin buluşarak birçok konuda müzakere etmesini arzu ediyoruz. Bu yıl içerisinde bir sonuca ulaşılmasını yani adada kalıcı adil bir barışa ulaşılmasını arzu ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü desteğimizi KKTC yönetimine, yavru vatandaki kardeşlerimize, KKTC halkına vermeye devam edeceğiz.”

- "İşbirliğimize çok büyük önem atfediyoruz"


KKTC Dışişleri Bakanı Nami de, “AB Bakanlığı, KKTC’nin çalışmalarına daima destek vermiştir” diyerek, “Sizin bakanlığınız döneminde de bu desteğin artarak devam edeceğini görmek bizim için gerçekten büyük bir sevinç ve güven vesilesidir” ifadesini kullandı.

Adada çözüm sürecinde Türkiye'nin rolüne ilişkin bir soru üzerine Bakan Nami, Kıbrıs'ta bir Türk devletinin var olduğuna, egemen bir devlet olarak Türkiye tarafından da tanındığına işaret ederek, Kıbrıs'ta ya kapsamlı bir çözüm olacağını ya da mevcut devletin varlığını devam ettireceğini söyledi.

Nami, KKTC'nin Türkiye Cumhuriyeti ile her alanda işbirliğini geliştireceğini ve bu şekilde refah seviyesini artıracağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyeti ile gönül bağları mutlaka Türkiye'ye bağlanmak anlamına gelmez. Türkiye Cumhuriyeti'nin birçok Türk devletiyle çok yakından derin ilişkileri, gönül bağları vardır. Bu bağlar Kıbrıs'ta federal çözüm olsa da olmasa da kopmaz."

Kıbrıs’ta yeni ve önemli bir müzakere süreci başladığının altını çizen Nami, “Türk tarafı her zaman kendine duyduğu güvenle ana vatandan da aldığı güçle müzakere masasında çözüm iradesini ortaya koymuştur. Liderler çok önemli bir ortak açıklamayı oluşturmuşlardır. Biz de hükümet olarak bu ortak açıklamayı destekliyoruz” dedi.

Nami, ulaşılacak kapsamlı çözümün, AB’yi Kıbrıslı Türklerin ayrılmaz parçası haline getireceğine işaret ederek, "AB, üye ülkelere bu süreçte büyük destek veriyor ancak Kıbrıslı Türklere bu destek henüz verilmemekte. Yine her konuda olduğu gibi biz bu desteği Türkiye Cumhuriyeti’nden görüyoruz. Bu açıdan işbirliğimize çok büyük önem atfediyoruz" diye konuştu.
Editör: Haber EDİTÖR