Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, okul öncesi, İlköğretim, ortaöğretim ve liselerin 2012-2013 eğitim ve öğretim yılına başlaması sebebiyle tüm servis şoförlerini uyardı. Şoför odalarına ayrı ayrı genelge göndererek servis araç şoförlerini yeni kurallar konusunda bilgilendiren Apaydın, kurallara harfiyen uyulmasını istedi.

Genelgede tüm sürücülerin kurallara harfiyen uymasını isteyen TŞOF Başkanı Apaydın, “Ailelerin mutluluk kaynağı ve ülkemizin geleceğinin garantisi olan çocukları, evlerinden okullarına, okullarından evlerine taşımakla görevli ve sorumlu olan siz şoför meslektaşlarımın dikkatlerinizi bir kez daha çekmek istiyorum. Unutmayınız ki, sizlerin kılık kıyafetleriniz, hal ve hareketleriniz, konuşmalarınız, araç kullanma ve trafik kurallarına uyma alışkanlıklarınız, çocuklar tarafından dikkatle izlenmekte ve örnek teşkil etmektedir. Yani sizler, çocukları okullarına ve evlerine güvenli şekilde götürüp getirmekle sorumlu olduğunuz kadar onlara her bakımdan iyi örnek de olmak zorundasınız.” dedi.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin sürücüler için öngördüğü şoförlük yapma şartlarını bir kez daha hatırlatan Apaydın, kuralları şöyle sıraladı: “Otobüs türü servis aracı kullanacak şoförlerin en az üç yıllık E sınıfı sürücü belgesine, minibüs türü servis aracı kullanacak şoförlerin ise en az 5 yıllık B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir. En önemlisi bu araçlarda şoförlük yapanların son 5 yıl içerisinde, bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış ve alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgelerinin birden fazla geri alınmamış olmasının yanı sıra Mesleki Yeterlilik Belgesine (SRC) sahip olmaları gerekmektedir.”

Servis aracı sahibinin, 22 yaşında en az lise mezunu bir kişiyi rehber personel olarak araçta görevlendirmesi gerektiğinin altını da çizen Apaydın, “Okul servis araçlarının arkasındaki Sarı-Siyah Kuşak’ın ve öğrenci indirip bindirirken yakılacak 'DUR' ışığının standartlara uygun olarak çalışır durumda bulundurulması gerekmektedir. Bununla birlikte, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camların ve pencerelerin sabit olması şart. Okul Servis Araçlarında, kapıların şoför tarafından açılıp kapatılacağı şekilde otomatik veya mekanik sistemde olması, kapıların açık veya kapalı olduğunu gösteren işaret bulunmalı. En önemlisi bu servis araçlarının yıllık periyodik muayenelerinin yanında, her 6 ayda bir bakım ve onarımlarının yapılması mecburiyeti olmakla birlikte bu araçların 12 yaşından daha yaşlı olmamalı. Her öğrenci için bir Emniyet Kemeri bulundurulmalı ve rehber personel öğrencilere emniyet kemerlerini bağlamaları konusunda yardımcı olmalıdır. Öğrencilere iyi örnek olma bakımından ise Öğrenci taşıma sırasında, görüntü ve müzik sistemleri kullanılmayacak. Şoförler her ihtimale karşı kaza halinde ilk yardım tekniklerini uygulaması gerektiğinden ilkyardım eğitimi almaları gerekmektedir.” diye konuştu.
Kaynak: cha