Ankara’nın Mamak ilçesinde evlerinin çevresinde bulunan taş ocaklarının kaldırılmasını isteyen vatandaşlar, şantiyeye giden yolu trafiğe kapattı. Yaklaşık 200 TIR’ın geçişine izin vermeyen mahalleli, şantiyenin ve araçların çıkardığı toz nedeniyle çocuklarının hasta olduğunu, bahçelerindeki meyveleri bile yiyemediklerini belirtti.

        Mamak ilçesinin Kutludüğün Mahallesi'nde oturan vatandaşlar, çevrelerinde bulunan taş ocaklarından şikâyetçi olduklarını söyledi. Mahallenin etrafında bulunan 12 taş ocağından yükselen ve ocaklarda çalışan yaklaşık 200 TIR’ın evlerinin yanından geçerken oluşturduğu yoğun toz kütlesi mahalleliyi canından bezdirdi. TIR'ların geçtiği güzergâhta bulunan evlerin çatılarını yoğun toz kütlesi kaplarken, yol kenarlarında toprak kayması oluştu. Duruma tepki gösteren mahalle sakinleri ise sabah saatlerinde TIR'ların önünü kepip, taş ocaklarına giden yolu kapattı. Mahallelinin yolu kapatması nedeniyle TIR’lar yaklaşık 3 kilometrelik uzun kuyruk oluşturdu. TIR’ların geçişine izin vermeyen mahalle sakinleri, bölgedeki taş ocaklarının kaldırılmasını istedi.

1985 yılından bu yana taş ocaklarının çalıştığını belirten Kutludüğün Mahallesi Muhtarı Halime Kaya Özkan, yetkililere yaptıkları çağrılara karşılık bulamadıklarından yakındı. Yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı mahallede mağdur olduklarını ifade eden Özkan, "Taş ocaklarının tozu, pisliği yetmezmiş gibi sularımızı bile işgal ediyorlar. Hastalık çoğaldı. Kanser, cilt hastalığı, uyuz çoğaldı.” şeklinde konuştu.

        Mahallelerinden her yıl yaklaşık 160 genci askere gönderdiklerini ifade eden Özkan, yetkililerin kendilerine sahip çıkmamasına tepki gösterdi.

Eşinin kanser hastası olduğunu belirten bir mahalle sakini ise “Ben hastaneye gittim, safra kesem çamur dolmuş. Bir yaşında çocuğum kamyonların gürültüsünden hiperaktif oldu. Biz vatandaşlık görevimizi yerine getiriyoruz ama şu halimize bakın.” diye konuştu.

Bazı mahalle sakinleri ise toz nedeniyle çocuklarının gelişimlerinin durduğunu öne sürdü. Bazı mahalle sakinleri ise ellerine aldığı sopalarla yol üzerindeki çalılara vurup, çıkan tozu gazetecilere gösterdi.

Günde yaklaşık 2 bin aracın yoldan geçtiğini ve bu araçların evlerinde çatlaklar oluşturduğunu belirten mahalle sakinleri, bahçelerindeki sebzeleri dahi toz nedeniyle yiyemediklerini belirtti.

Şantiyenin çıkardığı toz bulutunun sağlık açısından tehlikeye yol açtığını ifade eden vatandaşlar, yetkililerin sorunlarına bir çözüm bulmasını talep etti. Yaklaşık 4 saat TIR’ların geçişine izin vermeyen mahalle sakinleri daha sonra yolu trafiğe açarak eylemlerine son verdi.
Kaynak: cha