Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Son 11-12 yılda Türkiye'deki sessiz devrimler, Türkiye'yi AB'ye daha da yaklaştırmıştır" dedi.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret eden Çavuşoğlu, AB'ye tam üyelik yolunun, Türkiye için çok önemli, vazgeçilmez bir süreç olduğunu söyledi.
Avrupa'nın ortak değerlerine inandıklarını belirten Çavuşoğlu, "Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana bu değerler etrafında standartlarımızı yükseltmek için her zaman çaba sarf ediyoruz. Son 11-12 yılda Türkiye'deki sessiz devrimler, Türkiye'yi AB'ye daha da yaklaştırmıştır" ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, AB ile müzakere sürecinde bir taraftan teknik fasılları ele alırken diğer yandan Türkiye'deki mevzuatın uyumu dahil pek çok alanda çalışmaları ve reformlarının sürdüğünü anlattı.
AB fonlarıyla Türkiye'de birçok proje üretildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bu konuda valiliklerin önemli bir rolü var. Her valiliğimizde bir koordinasyon merkezimiz var. Vali yardımcılarımızdan biri bu görevi üstleniyor. Bu güzel çalışmalar sayesinde illerimizin birçoğuna, çok önemli projelere kaynaklar aktarıldı. Buralarda AB süreciyle ilgili Avrupa ile Türkiye'nin yerel ve kırsal kalkınması, eğitim ve gençlikle ilgili çok önemli projeler gerçekleştiriliyor. Bu konuda Afyonkarahisar Valiliği de çok başarılı. Şu ana kadar 403 proje üretilmiş. Şu ana kadar bu projeler için 26,3 milyon avro aktarılmış. Bunların 20 milyon avro, yani 60 milyon liralık büyük bir bölümü, kırsal kalkınmaya yönelik projeler şeklinde gerçekleşmiş. İnanıyorum ki bir taraftan Valiliğimiz bir taraftan Üniversitemiz, aynı şekilde sivil toplum örgütlerimiz, Ticaret ve Sanayi Odamız birlikte çalışarak değişik konularda projeler üretecek ve AB fonlarından Afyonkarahisar daha çok pay alacak. Artık Erasmus Programı çatısı altında spor da var. İnşallah spor projeleriyle Afyonkarahisarlı sporcularımız, Avrupa'daki karşıtlarıyla ortak projeler hazırlar ve değişik maçlar, organizasyonlar yapar. Bunlara da çok ciddi kaynak aktarılıyor."
Afyonkarahisar'ın hem sağlık turizminde hem de alternatif ve termal turizmde bir merkez haline geldiğini bildiren Çavuşoğlu, bölgedeki havalimanının hizmete girmesiyle turizmle ilgili projelere de ciddi kaynaklar aktarıldığına değindi.
Bölge insanına her türlü tanıtım ve danışmanlık desteğini vereceklerine işaret eden Çavuşoğlu, "Yine hem Valiliğimizin hem buradaki kuruluşların çalışmalarıyla bu anlamda da projeler gelişir, Afyonkarahisar'ın her alanda kalkınması için bu şekilde destek vermiş oluruz" diye konuştu.
Balkanlıoğlu ise AB ile ilişkilerde son 10 yılda alınan mesafenin, bundan öncesine göre daha fazla olduğunu ifade etti.
Editör: Haber EDİTÖR