Aşırı yağışlar nedeniyle zor günler geçiren Samsunlu çiftçilerin bir diğer kabusu da fındık ve meyvede rekolteyi önemli ölçüde düşüren tırtıllar oldu.

Çarşamba ve Terme ilçelerini istila eden tırtıllar, bölgedeki fındık ağaçları ile meyve ve diğer ağaçların kurumasına neden oldu. Tırtıl, diğer bir adıyla Amerikan kelebeğinin meyve ve ağaçların baş düşmanı olduğunu kaydeden Terme’ye bağlı Gölyazı Belediye Başkanı İsa Baş, "Bu Amerikan kelebeği, bahar ayından itibaren, hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde olağan üstü çoğalmayla tüm bitkilerin canlı varlıkların, ağaçların, bitkilerin yapraklarını yiyip olağan üstü bir şekilde tüketmekte. Yaprakları yiyen tırtıllar, meyvelerinin oluşumunu etkiliyor. Böylelikle bölgedeki rekolteyi de düşürüyor." dedi. Bu sene aşırı yağışlar ve oluşan seller nedeniyle meyvelerin zarar gördüğünü vurgulayan köylüler, son olarak ürünleri tırtılın istila etmesiyle ikinci bir vurgun yediklerini kaydetti.

Ektikleri ve bekledikleri ürünün semeresini bir yıl sonra almaya kalkınca, kötü bir manzarayla karşılaştıklarını belirten çiftçilerden Mustafa Köse ise, "Tırtılın nerden geldiğini ben size şöyle anlatayım. Amerika'dan 25 sene önce buraya ithal tohum geldi mısır. 25 sene önce burada böyle bir şey yoktu. 25 senedir biz bununla boğuşuyoruz. Ne meyve, nede fındık ağaçları kaldı. Meyveleri hep sardı. Yılda 2 kere üreme yapıyor. Vatandaş bunu ilaçlama yapıyor yalnız, devletin ormanlık arazilerinde tekrar bunlar sıyırılıyorlar. Buralarda ilaçlama yapılmadığı için tekrar her tarafı sarıyor." diye konuştu.
Kaynak: cha