Ayna programı yapımcısı ve sunucusu Saim Orhan, Türkçe ve Türk insanının, dünyanın birçok bölgesine dağılan eğitim gönüllüleri sayesinde tanınmaya başlandığını belirtti.

        Sakarya'nın Akyazı ilçesinde Özel Serhat Eğitim Kurumları ve Halide Kız Yurdu tarafından Kuzuluk Termal Otel düzenlenen program, Hafız Alpaslan Akçaba’nın Kur’an tilaveti ve Müftü Mehmet Şenokur'un duasıyla başladı.
Akyazı Kaymakamı Erdoğan Beypınar, Müftü Mehmet Şenokur, Kuzuluk Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı SAGİAD Şube Başkanı Metin Sert, dernek ve oda temsilcileri ile birçok davetlinin katıldığı program, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

        Programda konuşan yapımcı Saim Orhan, gördüğü ülkelerle ilgili izlenimlerini davetlilerle paylaştı. Türk insanının birçok ülkede tanınmadığını ifade eden Orhan, ”Siz oralara gidip kendinizi tanıtmazsanız, başkaları sizleri yanlış tanıtır. Bizi bir başkası anlatmaz, anlatsak anlatsak ancak biz anlatırız. O ülkelere gidip kendinizi tanıtırsanız, hem ticaret yaparsınız, hem de çok rahatlıkla Türk insanını, kültürünü ve bayrağını tanıtmış, siyasi ilişkilerimizi geliştirmiş olursunuz. Kimsenin bilmediği yerlere giden eğitim gönüllüleri Pulibet sayesinde dünyanın birçok ülkesinde Türkçe ve Türk insanı tanıtılmaya başlandı. Bunlar 10 sene sonra bizleri dünyaya kendileri tanıtacaklar. Çünkü bizler Osmanlı coğrafyasında yaşayan insanları dahi yalnız bırakmışız. Bu artık değişiyor.” şeklinde konuştu.

        Türkiye’nin çok güzel bir ülke olduğunu, yurt dışına çıktığında daha iyi anladığını ifade eden Orhan, "Öyle ülkelere gittik ki sıcaktan hiçbir iş yapamıyoruz. Bulaşıcı hastalık tehlikesi var. Gittiğimiz o ülkelerde Türk kolejlerini gördük, dil kurslarını gördük. Buradan giden insanlarımız, hiçbir şikâyette bulunmadan oralarda bizim bayrağımızı gururla dalgalandırıyor, bizim kültürümüzü yaşatıyor. Dünyada kendini tanıtamazsan pasaportunun değeri yok." dedi.

        Türkiye’nin dünyadaki saygınlığının giderek arttığını vurgulayan Orhan, "Türk kolejlerinde okuyan, dilimizi, kültürümüzü öğrenen yabancı öğrenciler, dünya barışında önemli roller oynayacak. Türkiye Allah’ın izniyle dünyada hak ettiği yerde bir gün mutlaka olacak. Bu da kendini daha fazla tanıtarak olacak.” ifadelerini kullandı.

        Programda gezdiği ülkelerle ilgili bilgiler aktaran Saim Orhan'a programın sonunda Akyazı Kaymakamı Erdoğan Beypınar tarafından üzerinde resminin bulunduğu kara kalem çalışması ve çeşitli hediyeler verildi.


Kaynak: cha