Okulların açılmasına kısa bir süre kala uzman doktorlar, çocukların beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

        Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, aileleri beslenme konusunda uyararak, sağlıklı ve dengeli beslenen çocukların yaşıtlarına göre daha zeki olduklarını söyledi. Okul çağındaki çocukların beslenmelerinin üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu belirten Uzman Ayşe Ceren Ayalp, “Beyin ne kadar iyi beslenirse o kadar yüksek performans gösteriyor. Bu nedenle annelerin çocuklarının beslenme çantalarını hazırlarken daha özenli davranmaları gerekiyor.” dedi.

        Uzman Ayalp, beslenme çantalarına her gün mutlaka protein içeren besinlerin konulmasına özen gösterilmesini gerektiğini belirtti. Ayalp, “Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk, hastalıklara karşı dirençsiz olur, hastalığı ağır seyreder, devamsızlık nedeniyle başarısı da buna bağlı olarak düşer. Yetersiz ve dengesiz beslenme çocuğun davranışlarını, okul başarısını ve bilişsel gelişiminin tamamını etkiler.” diye konuştu.

        Okullarda sağlık ve beslenme eğitimine önem verilmesi gerektiğini dile getiren Ayalp, ailenin, okul yönetimindeki kişilerin, öğretmenlerin ve kantin işletmecilerinin beslenme eğitimi yapılmasını vurguladı. Ayalp bu konuda şunları kaydetti: “Yemekhanede çıkan yemeklerin besleyici değerleri kontrol edilmeli, okul kantinleri iyi denetlenmelidir. Eğitilmiş bir kantin işletmecisi çocuklar için gerekli besin maddelerini pazarlamaya çalışır. Okul dışında satıcıların açıkta yiyecek satmaları engellenmeli. Gençlere ara öğünlerde, taze sebze ve meyvenin eklenmesi, yağda kızartılmış besinlerden kaçınılması, kremalı ve sodalı içecekler yerine az yağlı süt ve ayranın tercih edilmesi gerekir.”

    Türkiye’de okul çağı çocuklarında günlük süt ve süt ürünlerinin tüketim çok yetersiz düzeyde olduğunu ifade eden Uzman Ayalp, “Halbuki kalsiyum, riboflamin ve proteinin iyi kaynağı süt ürünleridir. Çocukların beslenme alışkanlıkları ve problemleri genelde çocuklar evdeyken aile bireylerinin denetiminde bir beslenme sürdürürken, okulda ve okul dışında tek başına kalmakta ve yanlış beslenme alışkanlıkları kazanmaktadır. Sıkça rastlanan bu alışkanlıklar çocuğun, yetersiz ve dengesiz beslenmesine neden olur.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kaynak: cha