Liselere kayıt için TEOG yerine uygulanması kararlaştırılan sistemi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından canlı yayında açıklandı. TEOG yerine gelen yeni lise sınav sistemi hakkında merak edilen detayları bizzat duyuran Bakan İsmet Yılmaz, öğrencilerin bu yıl katılım sağlayacağı sınavın zorunlu olmadığını duyurdu. Sınavın yalnızca nitelikli okullara kayıt yaptırmak isteyen kişiler için gerçekleştirileceğini açıklayan Bakan Yılmaz, liseye geçiş sınavına katılım sağlamak istemeyen öğrencilerin ise evinin yakınındaki 5 okulu tercih edebileceğini bildirdi.

TEOG sınavı yerine ne geldi sorusuna cevap veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, lise sınav sistemi hakkında detayları açıkladı. Milyonlarca öğrenci ve velinin merakla beklediği açıklamayı canlı yayında gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sınavın haziran ayında gerçekleştirileceğini ve bunun nitelikli okullara yerleştirilme amacıyla yapılacağını açıkladı. Ayrıca, TEOG yerine gelen lise sınav sisteminin zorunlu olmadığını da dile getiren Yılmaz, öğrencilerin dilerlerse evlerinin en yakınındaki okulu tercih edebileceğini ifade etti

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un ardından liselere geçişteki yeni sistemin detaylarını açıkladı. Bakan Yılmaz, yeni sistemin adına ilişkin soruya, "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" şeklinde yanıt verdi. Bakan Yılmaz, "Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek" dedi. Proje okullar için tek sınav yapılacağını söyleyen Bakan Yılmaz, "İsteğe bağlı bir sınav. Soruları biz hazırlıyoruz. Hepsi bulunduğu illerde yapılacak. Merkezi bir sınav, yerelde yapılacak, bütün sorular bakanlığımızca hazırlanacak. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız" diye konuştu.

 bizim getirdiğimiz bu sistemde de evlatlarımızı kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasında bir ekran önüne gelecek, bu ekranda 5 tercihte bulunacak. Hiçbir öğrencimizi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz. Temmuz ayı içerisinde de, bütün öğrencilerimiz, 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Yeni sistemle birlikte bütün veli ve öğrencilerimiz daha en başta, ortaokul kaydı esnasında evlatlarının hangi listeye gidebileceğini de bilebilecek. Ortaokul ve lise arasındaki bir bağı kurmuş oluyoruz.

Tercihe bağlı ve adrese yerleştirme olacağı için sınav baskısı da kalkmış olacaktır. Bu yolla öğrencilerimiz sosyal sportif etkinlikler için vakit bulabileceklerdir. Adres bölgelerindeki sisteme, farklı akademik düzeylerde öğrenci gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak.

Editör: Haber EDİTÖR