Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerin okula alışmalarını kolaylaştırmak için 10-14 Eylül tarihleri arasında uyguladığı 'okula uyum' programı başladı. Tartışmalara neden olan yeni eğitim sistemi 4+4+4 kapsamında, 60-72 aylık çocuklarda, evlerine en yakın ilkokulun yolunu tuttu. İlkokul birinci sınıflar, önümüzdeki hafta 17 Eylül'de tüm okulların açılmasıyla birlikte hazırlık eğitimine tabi tutulacak.

Kocaeli’de de aileler, çocuklarının elinden tutarak kaydını yaptırdıkları okullara götürdü. Okul bahçesinde aileleriyle birlikte toplanan çocukların, sınıf ve öğretmenlerinin belirlenmesi için, okul idarecileri kura çekti. Belirlemelerin ardından aileler çocuklarıyla birlikte sınıflara giderek sıralara oturdu. Sıralara oturan bazı çocukların ayaklarının yere yetişmediği gözlendi. Sınıf öğretmenleri de, öğrencilerle birlikte sıralara oturan velilere ilk haftada neler yapılacağını anlattı.

Mehmet Akif İlköğretim Okulu’na oğlu Eray’ın kaydını yaptıran Yaşar Çakır, yeni sistemi değerlendirirken, “Hükümet böyle bir karar almış uyguluyor. Bizde karara uyuyoruz.” ifadelerini kullandı. Çakır, okulda ilk gün olması nedeniyle oğlunun heyecanlı olduğunu dile getirdi.

Samet’in kaydını ilkokul birinci sınıfa yaptıran Nurcan Akman da, oğlunun okula başlamasının heyecanını yaşadığını anlattı. Akman, yeni sistem hakkında da bir şey bilmediğini belirterek, “Alışacağız hiç birşey bilmediğimiz için zamanla yaşayıp göreceğiz.” diye konuştu.

Derya Karaca ise yeni sistemi beğendiklerini ve bu nedenle oğullarının kaydını yaptırdıklarını ifade etti. Yeni sisteme yöneltilen eleştiriler hakkında ise Karaca, “Benim çocuğum tuvaletini yapabiliyor, sorulan sorulara cevap verebiliyor. Niye özürlü raporu alacaktım ki? Kaydını yaptırdım. Ayrıca, ilk dönem oyun ağırlıklı olacakmış.” şeklinde konuştu.

Okul Müdürü Hasan Yılmaz da okullarına 64 zorunlu, 21 isteğe bağlı çocuğun kaydını yaptırdığını ancak isteğe bağlı olanlardan bazılarının velilerinin dilekçesi doğrultusunda anaokuluna kaydırdıklarını anlattı. Yılmaz, ilk haftanın uyum haftası olacağını, 17 Eylül’de ise eğitim-öğretimin başlayacağını aktardı. Yılmaz, okulda, yeni başlayan çocuklara uyumlu olması için bazı tadilatlar yaptıklarını belirterek, “Bütün tuvaletler yenilendi, çocukların seviyelerine uygun hale getirildi. Sıralar ayarlandı. Boya badanalar yapıldı.” dedi.
Kaynak: cha